Blog

Kiedy i jak zacząć dziecku podawać gluten?

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych gluteniny i gliadyny występujących w ziarnach zbóż. Najprostszą w przygotowaniu formą podania go niemowlęciu jest kaszka manna. Najlepiej sprawdzi się produkt, który nie wymaga gotowania (np. firmy Bobovita). Obecnie uważa się, że należy stopniowo przyzwyczajać organizm dziecka do glutenu od 5 albo 6 miesiąca życia. Byłoby dobrze, aby podczas wprowadzania […]

Kiedy i jak nauczyć niemowlę gryzienia większych kawałków jedzenia?

Na początku niemowlę dostaje pokarmy stałe w postaci rozdrobnionej papki. Od około 9-10 miesiąca trzeba przystąpić do nauki gryzienia. Na początek część jedzenia rozdrabniamy widelcem i dodajemy do papki. Z biegiem czasu zwiększamy ilość jedzenia rozdrobnionego widelcem i stopniowo dodajemy również drobno pokrojone w kostkę warzywa. Potem już tylko zwiększamy proporcje rzeczy pokrojonych w stosunku […]