Celiakia u dzieci to wbrew pozorom dosyć częste schorzenie. Częstość występowania celiakii potwierdzonej histologicznie oszacowano na 1 na 404 dzieci, ale częstość występowania celiakii rozpoznanej serologicznie wynosiła 1 na 124 dzieci.
Celiakia może rozwinąć się w dowolnym momencie po wprowadzeniu do diety żywności zawierającej pszenicę lub inny gluten, zwykle po 6-9 miesiącu życia. Nie wiadomo, dlaczego niektóre dzieci chorują wcześnie, a inne dopiero po latach ekspozycji.
Bardzo ważne jest, aby zbadać swoje dziecko przy pierwszych oznakach choroby lub w przypadku choroby trzewnej w rodzinie. Krewni pierwszego stopnia (rodzic, rodzeństwo, dziecko) mają 1 na 10 przypadków wystąpienia choroby trzewnej.
Istnieje duże zróżnicowanie w nasileniu objawów – u wielu dzieci objawy występują w ciągu kilku minut do godzin po spożyciu glutenu, co może trwać tylko kilka godzin. W przypadku nierozpoznanej, nieleczonej choroby trzewnej u dzieci występuje większe ryzyko powikłań, w tym zaburzenia przyrostu masy ciała i problemów ze wzrostem, opóźnione dojrzewanie, niedokrwistość z niedoboru żelaza, chroniczne zmęczenie i osteoporoza.
Celiakia objawy u dzieci
Celiakia dotyka dzieci na różne sposoby, w zależności od ich wieku. Niemowlęta i małe dzieci mają zwykle bardziej oczywiste objawy, które zwykle objawiają się w przewodzie pokarmowym. Objawy obejmują, ale nie są ograniczone do takich zachowań organizmu jak:
- Wymioty
- Wzdęcia
- Drażliwość
- Słaby wzrost
- Rozdęcie brzucha
- Biegunka
- Niedożywienie
Dzieci w wieku szkolnym – wymioty występują rzadziej u dzieci w wieku szkolnym niż u niemowląt i małych dzieci. Objawy obejmują:
- Bóle brzucha lub brzucha
- Rozdęcie brzucha
- Biegunka
- Zaparcie
- Problem z przybraniem lub utratą wagi
Starsze dzieci i nastolatki mogą mieć objawy lub oznaki, które nie są w oczywisty sposób związane z przewodem pokarmowym, które nazywane są objawami „pozajelitowymi” lub „nietypowymi”. Należą do nich:
- Zahamowany wzrost
- Utrata masy ciała
- Opóźnione dojrzewanie
- Ból kości lub stawów
- Chroniczne zmęczenie
- Nawracające bóle głowy lub migreny
- Swędząca wysypka skórna (opryszczkowe zapalenie skóry)
- Nawracające owrzodzenia jamy ustnej, zwane owrzodzeniami aftowymi, które wyglądają jak zwykłe owrzodzenia
Celiakia u dzieci – jakie badania?
Rozpoznanie celiakii zwykle rozpoczyna się od prostego badania krwi, które mierzy poziom przeciwciał przeciwko glutenowi i innym białkom w wyściółce jelita. W przypadku stwierdzenia wysokiego poziomu tych przeciwciał lekarz prawdopodobnie zleci wykonanie biopsji jelita cienkiego i wyśle ją do laboratorium w celu wykonania testów. Rozpoznanie zwykle potwierdza się biopsją jelita wykonaną za pomocą endoskopii.
Dieta przy celiakii
Jeśli u twojego dziecka zdiagnozowana zostanie celiakia, lekarz poinformuje cię, jakie pokarmy może jeść twoje dziecko, a których należy unikać. Ponieważ zmiany te w znacznym stopniu wpłyną na codzienne życie twojej rodziny i dietę twojego dziecka, lekarz może zasugerować spotkanie z dietetykiem w celu uzyskania porady.
Pszenicę, jęczmień, żyto i pokrewne zboża należy wyeliminować z diety dziecka, ale ponieważ nie ma prawa wymagającego od producentów żywności umieszczania informacji o zawartości glutenu na etykietach, może to być trudne. Na szczęście w internecie znajdziesz listę zakazanych potraw. Należą do nich między innymi makaron, płatki kukurydziane, frytki, pieczony kurczak i wiele innych produktów, które mogą zawierać chociażby śladowe ilości glutenu.