kobiecy.pl

Chlebek paprykowy

materiały prasowe

Chrupka skórka i mięciutki środek. Do tego nietuzinkowe połączenie smakowe, w którym słodycz papryki przeplata się z wytrawną nutą włoskich orzechów i czosnku.

Składniki chlebka:

Farsz :

Olej pietruszkowy:

Sposób wykonania

Farsz:

  1. Umyj paprykę i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  2. Obierz cebulę. Posiekaj w drobną kostkę.
  3. Obierz czosnek i zetrzyj na tarce.
  4. Na rozgrzanym oleju podsmażaj przez około 5 minut paprykę. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż kolejne 5 minut.
  5. Wyłącz ogień, wymieszaj z orzechami, dopraw solą.

Ciasto:

  1. Przesiej mąkę do miski. Dodaj drożdże, ciepłe mleko, olej, zioła, paprykę suszoną, curry, jajka, sól i cukier.
  2. Wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut – do momentu aż stanie się gładkie i elastyczne.
  3. Wyrobione ciasto formuj w kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (od 30 do 60 minut).
  4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, a następnie chwilę wyrabiaj. Uformuj z niego wałek, a następnie rozwałkuj je na prostokąt.
  5. Wyłóż na ciasto równomiernie farsz. Ciasto złóż wzdłuż dłuższego boku. Tak złożone ciasto pokrój na 6–7 pasów i każdy z nich pokrój na 3 koperty.
  6. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, kawałki ciasta włóż luźno do formy. Całość odstaw na 15 minut do lekkiego podrośnięcia.
  7. Chlebek upiecz w temperaturze 180°C przez 35–40 minut.
  8. Składniki na olej pietruszkowy zmiksuj na gładko.
  9. Chlebek podawaj ciepły z olejem pietruszkowym.
Exit mobile version