Chlebek paprykowy

Chrupka skórka i mięciutki środek. Do tego nietuzinkowe połączenie smakowe, w którym słodycz papryki przeplata się z wytrawną nutą włoskich orzechów i czosnku.

Składniki chlebka:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej typu 750 + do podsypania
  • 150 ml mleka
  • 100 ml oleju (np. Rapso)
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich lub innych ulubionych
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej suszonej
  • 1/2 łyżeczki curry

Farsz :

  • 3 duże papryki czerwone
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartych orzechów włoskich (np. BackMit)
  • 4 łyżki oleju (np. Rapso)
  • 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)

Olej pietruszkowy:

  • 150 ml oleju
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • otarta skórka z 1 limonki lub małej cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania

Farsz:

  1. Umyj paprykę i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  2. Obierz cebulę. Posiekaj w drobną kostkę.
  3. Obierz czosnek i zetrzyj na tarce.
  4. Na rozgrzanym oleju podsmażaj przez około 5 minut paprykę. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż kolejne 5 minut.
  5. Wyłącz ogień, wymieszaj z orzechami, dopraw solą.

Ciasto:

  1. Przesiej mąkę do miski. Dodaj drożdże, ciepłe mleko, olej, zioła, paprykę suszoną, curry, jajka, sól i cukier.
  2. Wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut – do momentu aż stanie się gładkie i elastyczne.
  3. Wyrobione ciasto formuj w kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (od 30 do 60 minut).
  4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, a następnie chwilę wyrabiaj. Uformuj z niego wałek, a następnie rozwałkuj je na prostokąt.
  5. Wyłóż na ciasto równomiernie farsz. Ciasto złóż wzdłuż dłuższego boku. Tak złożone ciasto pokrój na 6–7 pasów i każdy z nich pokrój na 3 koperty.
  6. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, kawałki ciasta włóż luźno do formy. Całość odstaw na 15 minut do lekkiego podrośnięcia.
  7. Chlebek upiecz w temperaturze 180°C przez 35–40 minut.
  8. Składniki na olej pietruszkowy zmiksuj na gładko.
  9. Chlebek podawaj ciepły z olejem pietruszkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *