Chrupka skórka i mięciutki środek. Do tego nietuzinkowe połączenie smakowe, w którym słodycz papryki przeplata się z wytrawną nutą włoskich orzechów i czosnku.
Składniki chlebka:
- 500 g mąki pszennej chlebowej typu 750 + do podsypania
- 150 ml mleka
- 100 ml oleju (np. Rapso)
- 2 jajka + 1 żółtko
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka ziół prowansalskich lub innych ulubionych
- 1 łyżeczka papryki słodkiej suszonej
- 1/2 łyżeczki curry
Farsz :
- 3 duże papryki czerwone
- 1 duża cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki tartych orzechów włoskich (np. BackMit)
- 4 łyżki oleju (np. Rapso)
- 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
Olej pietruszkowy:
- 150 ml oleju
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 duże ząbki czosnku
- otarta skórka z 1 limonki lub małej cytryny
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania
Farsz:
- Umyj paprykę i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Obierz cebulę. Posiekaj w drobną kostkę.
- Obierz czosnek i zetrzyj na tarce.
- Na rozgrzanym oleju podsmażaj przez około 5 minut paprykę. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż kolejne 5 minut.
- Wyłącz ogień, wymieszaj z orzechami, dopraw solą.
Ciasto:
- Przesiej mąkę do miski. Dodaj drożdże, ciepłe mleko, olej, zioła, paprykę suszoną, curry, jajka, sól i cukier.
- Wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut – do momentu aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Wyrobione ciasto formuj w kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (od 30 do 60 minut).
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, a następnie chwilę wyrabiaj. Uformuj z niego wałek, a następnie rozwałkuj je na prostokąt.
- Wyłóż na ciasto równomiernie farsz. Ciasto złóż wzdłuż dłuższego boku. Tak złożone ciasto pokrój na 6–7 pasów i każdy z nich pokrój na 3 koperty.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, kawałki ciasta włóż luźno do formy. Całość odstaw na 15 minut do lekkiego podrośnięcia.
- Chlebek upiecz w temperaturze 180°C przez 35–40 minut.
- Składniki na olej pietruszkowy zmiksuj na gładko.
- Chlebek podawaj ciepły z olejem pietruszkowym.