Czy mikrofala jest szkodliwa dla zdrowia?

czy mikrofala jest szkodliwa

Zastanawiasz się, czy mikrofala jest szkodliwa dla zdrowia i czy powinnaś z niej korzystać? Teorii wokół tego niezwykle praktycznego urządzenia jest wiele. Istnieje wiele opinii za i przeciw. W co więc wierzyć? Postaramy się zglebić nieco ten temat.

Jak działa mikrofala?

Mikrofalówka to urządzenie, które emituje mikrofale o częstotliwości 2450 MHz. Fale te wywołują drganie cząsteczek wody zawartych w pożywieniu. Cząsteczki te zaczynają o siebie pocierać, tworząc energię, która w efekcie wpływa na wzrost temperatury pożywienia. Już z samego tego procesu możemy wywnioskować, że wszystko dzieje się wewnątrz podgrzewanego produktu, a nie na zewnątrz. Fale więc nie przedostają się poza kuchenkę.

Czy mikrofala jest szkodliwa?

Przeciwnicy użytkowana mikrofali uważają, że wpływa ona na pojawienie się komórek nowotworowych i innych niebezpiecznych chorób. Jednak nie jest to prawda. Należy pamiętać, że każde urządzenie dopuszczone do sprzedaży musi spełniać odpowiednie wymogi związane z bezpieczeństwem dla zdrowia. W przypadku kuchenek mikrofalowych jest to standard emisji promieniowania. Maksymalną wartością promieniowania jest 50 W na metr kwadratowy w dowolnym punkcie znajdującym się 5 cm od zewnętrznej części kuchenki. Zazwyczaj promieniowanie kuchenek mikrofalowych nie przekracza 10 W. Nawet jeżeli promieniowanie rzeczywiście przedostaje się poza ścianki urządzenia, jest ono całkowicie bezpieczne dla człowieka. Stojąc nieco dalej od kuchenki (wystarczy nawet 10 cm), nie musisz się niczego obawiać. Należy również pamiętać o wszelkich zasadach prawidłowego używania mikrofalówki i przestrzegania higieny. 

Oczywiście każde jedzenie poddane obróbce termicznej traci swoją wartość odżywczą. Zaskakującym może być jednak fakt, że produkty podgrzewane w mikrofali wcale nie tracą swoich cennych właściwości. Podczas gotowania ich w wodzie czy smażeniu na patelni witaminy i minerały zwyczajnie się wypłukują lub ulatniają. Z racji tego, że proces przygotowania jedzenia w kuchence mikrofalowej jest krótszy, znacznie zmniejsza się szansa na utratę cennych wartości pożywienia. Jest to więc nie tylko oszczędność czasu, ale także i sposób na zdrowsze jedzenie.

czy mikrofala jest szkodliwa
Jedzenie z mikrofali / unsplash

Mikrofalówka – zasady użytkowania

Aby jednak korzystanie z mikrofalówki było w pełni bezpieczne musisz pamiętać o kilku zasadach: 

  • zaleca się używanie pojemników żaroodpornych lub przeznaczonych do podgrzewania w kuchence mikrofalowej.
  • do kuchenki nie można wkładać metalowych przedmiotów jak sztućce czy metalowe miski. Odbijają one promieniowanie, a to może doprowadzić do eksplozji.
  • nie włączaj kuchenki, jeśli nie jest ona zamknięta. To może narazić na wydobycie się poza kuchenkę zbyt dużego promieniowania.
  • nie podgrzewaj w mikrofalówce produktów o małej zawartości wody jak jajka, masło czy olej. Nie zaleca się również podgrzewania ryb, nie tylko z powodu przykrego zapachu, ale również możliwości wysuszenia mięsa.
  • w kuchence mikrofalowej nie powinno się podgrzewać pieczywa oraz produktów zbożowych, gdyż mogą stać się gumowe.
  • nie podgrzewaj w niej surowego mięsa, gdyż promieniowanie nie poradzi sobie z odpowiednim i równomiernym przygotowaniem do spożycia. W efekcie otrzymasz miejscami nadal surowe mięso.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *