Czy można jeść kiełkujące ziemniaki i fasolę?

Czy można jeść kiełkujące ziemniaki albo fasolę?

Czy można jeść kiełkujące ziemniaki albo fasolę? Zarówno ziemniaki, jak i fasola to podstawa diety w naszym kraju. Polegamy na nich tak bardzo, że często kupujemy ich większą ilość, aby mieć na zapas, co skutkuje tym, że zaczynają kiełkować. Co zrobić w takim przypadku? Czy nadal możemy je jeść bez obawy o nasze zdrowie?

Czy można jeść kiełkujące ziemniaki

Wokół ziemniaka krąży od dawna pewna legenda, która sprawiła, że wiele osób myśli, że mogą być trujące. Legenda opowiada o tym, jak Kolumb przywiózł zielone ziemniaki do Europy. Ludzie postanowili ich spróbować i pochorowali się. Postanowiono więc je spalić. Zauważono jednak, że po upieczeniu bulwy są smaczne i nie szkodzą zdrowiu. Od tego momentu ziemniak stał się pożywnym produktem i pojawił się w kuchni wielu krajów. Trujące właściwości ziemniaka są więc prawdą tylko po części. 

Czy można je jeść, kiedy zaczynają puszczać pędy? Długo przechowywane owoce i warzywa tracą na swojej wartości. W przypadku ziemniaka, leżąca od jakiegoś czasu bulwa zaczyna ponownie budzić się do życia i kiełkuje. Proces ten pozbawia ziemniaka witaminy C, gdyż zostaje ona zużyta na wypuszczenie kiełków. Bulwa staje się więc miękka i pomarszczona. Obumiera, a kiełki zielenieją.

Kiełkujące ziemniaki można jednak jeść. Należy jednak pamiętać, że mimo wszystko ziemniak zawiera w sobie trujące substancje – solaninę i chokainę. Znajdują się one poza samą bulwą. Właśnie dlatego wszelkie kiełki należy usunąć przed ugotowaniem czy usmażeniem ziemniaków. Zwróć też uwagę, czy ziemniak nie jest zbyt miękki lub spleśniały. Bulwa może mieć również czarne lub brunatne plamy, które również należy odkroić, gdyż mogą zawierać trujące substancje. Co się stanie, jeśli zjemy kiełki ziemniaka? Niestety skończy się to problemami żołądkowymi – biegunką czy wymiotami. W skrajnych przypadkach może to wywołać gorączkę!

Sposób na kiełkujące ziemniaki

Co zrobić, aby ziemniaki nie kiełkowały? Należy je przechowywać w odpowiedni sposób. Większość z nas niestety robi to źle. Ziemniaki powinny stać w pomieszczeniu o temperaturze nie wyższej niż +4 stopnie. Pomieszczenie powinno być suche i w miarę zacienione. Idealna do tego jest piwnica albo korytarz. Poza tym nie powinno się trzymać ziemniaków w torbie plastikowej. Najlepiej przechowywać je w drewnianym pudełku z otworami. Możesz je też włożyć do lnianej torby. Czy można je trzymać w lodówce? Jeśli nie mamy miejsca, to tak, ale utrzymają dobrą kondycję przez maksymalnie dwa tygodnie. Inną opcją jest balkon, ale pod warunkiem, że odizolujesz je od wilgoci.

Kiełkująca fasola

Nieco inaczej jest w przypadku kiełkującej fasoli. Czy kiełkująca fasola jest zdrowa? Otóż od dawna znane są przepisy z wykorzystaniem kiełków fasoli i innych roślin strączkowych. Niektóre z nich można jeść na surowo, a niektóre należy wcześniej ugotować. Jeśli jednak chodzi o kiełki fasoli możemy je jeść na surowo lub po ugotowaniu. Kiełki warto dodać do sałatki, warzywnych potraw albo do zupy. Zawierają dużo witamin i minerałów. O wiele więcej niż same ziarna fasoli.

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *