Dieta 1700 kcal [JADŁOSPIS]

jadłospis do diety 1700 kcal

Dieta 1700 kcal będzie odpowiednia dla osób, których średnie zapotrzebowanie kaloryczne to ok. 2000 kcal dziennie. Deficyt 300 kcal pozwoli bezpiecznie schudnąć, a rozbicie jadłospisu na 5 posiłków oraz śniadania białkowo tłuszczowe zapobiegnie napadom wilczego głodu. Poniżej znajdziesz jadłospis do diety 1700 kcal oraz proste i szybkie przepisy na fit dania.

Sprawdź też:

Dieta 1700 kcal – I dzień

Dieta 1700 kcal: śniadanie

Jajecznica z pomidorami

  • Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
  • Masło ekstra – 10 g (2 x Łyżeczka)
  • Cebula – 50 g (0.5 x Sztuka)
  • Pomidor (bez skórki) – 110 g (1 x Sztuka)
  • Jaja kurze całe – 168 g (3 x Sztuka)
  • Chleb bezglutenowy (wieloziarnisty) – 55 g (1 x Kromka

Sposób przygotowania:  Podgrzać masło. Zeszklić cebulę. Dodać pomidory. Odparować wodę. Dodać jajka. Roztrzepać. Posolić.

Dieta 1700 kcal: drugie śniadanie

Zielony koktajl bananowy

  • Woda – 50 g (0.2 x Szklanka)
  • Imbir – 5 g (1 x Plaster)
  • Szpinak – 25 g (1 x Garść)
  • Kiwi – 75 g (1 x Sztuka)
  • Awokado – 40 g (0.3 x Sztuka)
  • Banan – 60 g (0.5 x Sztuka)

Sposób przygotowania:  Wszystkie owoce obrać. Zblendować. Jeśli jest taka potrzeba, dodać wody.

Dieta 1700 kcal:  Obiad

Penne z kurczakiem i cukinią

  • Bazylia (świeża) – 3 g (3 x Listek)
  • Cebula – 50 g (0.5 x Sztuka)
  • Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
  • Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
  • Śmietana, 12% tłuszczu – 36 g (2 x Łyżka)
  • Cukinia – 150 g (0.5 x Sztuka)
  • Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
  • Makaron penne (pełnoziarnisty) – 60 g (0.9 x Szklanka)
  • Pomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka)
  • Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
  • Filet z piersi kurczaka zagrodowy (bez skóry) – 100 g (1 x Kawałek)

Sposób przygotowania:  Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Obrać i wycisnąć czosnek. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na patelni.
Kurczaka pokroić na małe kawałki. Podsmażyć. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, podsmażyć. Posiekaj bazylię. Wymieszaj sól, bazylię, pieprz i śmietanę. Dodaj na patelnię i wymieszaj. Na oddzielnej patelni lub w piekarniku podsmaż/upiecz pomidorki koktajlowe. Ugotuj makaron. Ułóż na talerzu makaron, sos i na koniec pomidorki koktajlowe.

Dieta 1700 kcal: Podwieczorek

Jogurt z migdałami i płatkami owsianymi

  • Płatki owsiane – 10 g (1 x Łyżka)
  • Migdały w płatkach – 10 g (1 x Łyżka)
  • Jabłko – 75 g (0.5 x Sztuka)
  • Jogurt grecki (light) – 100 g (5 x Łyżka)

Sposób przygotowania: Wymieszaj jogurt z pozostałymi składnikami.

Dieta 1700 kcal: Kolacja

Sałatka z wędzonym łososiem i warzywami

  • Sos sojowy ciemny – 10 g (1 x Łyżka)
  • Rzodkiewka – 90 g (6 x Sztuka)
  • Ogórek – 40 g (1 x Sztuka)
  • Pomidor (bez skórki) – 110 g (1 x Sztuka)
  • Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
  • Rukola – 40 g (2 x Garść)
  • Łosoś, wędzony – 100 g (3.3 x Kawałek)

Sposób przygotowania: Pokroić łososia. Na talerz wyłożyć rukolę. Pokroić warzywa. Dodać łososia. Całość polać oliwą z oliwek i sosem sojowym.

Dieta 1700 kcal – dzień II

Dieta 1700 kcal: śniadanie

Kanapka z szynką i warzywami

  • Chleb bezglutenowy (wieloziarnisty) – 110 g (2 x Kromka)
  • Oliwki czarne – 15 g (1 x Łyżka)
  • Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
  • Sałata – 25 g (5 x Liść)
  • Ogórek – 40 g (1 x Sztuka)
  • Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)
  • Szynka wiejska – 60 g (4 x Plasterek)

Przygotować kanapkę z chleba żytniego z szynką.
Umyć i obrać warzywa. Porwać sałatę. Pokroić ogórka i pomidora. Dodać oliwki. Sałatkę skropić oliwą z oliwek

Dieta 1700 kcal: drugie śniadanie

Pobudzający koktajl z pietruszką

  • Woda – 150 g (0.6 x Szklanka)
  • Miód pszczeli – 24 g (1 x Łyżka)
  • Cytryna – 40 g (0.5 x Sztuka)
  • Pietruszka, liście – 30 g (5 x Łyżeczka)

Wszystkie składniki zblendować.

Dieta 1700 kcal: obiad

Indyk w ziołach

  • Jogurt naturalny (1,5% tł.) – 20 g (1 x Łyżka)
  • Chrzan tarty – 5 g (1 x Łyżeczka)
  • Marchew – 135 g (3 x Sztuka)
  • Ziemniaki – 200 g (2.9 x Sztuka)
  • Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
  • Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
  • Tymianek – 2 g (0.5 x Łyżeczka)
  • Rozmaryn – 2 g (0.5 x Łyżeczka)
  • Lubczyk, suszony – 1 g (1 x Szczypta)
  • Koper ogrodowy – 8 g (1 x Łyżka)
  • Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka)
  • Indyk, tuszka – 150 g (1.5 x Porcja)

Indyka umyj. Natrzyj ziołami i solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Rada: jeśli chcesz żeby danie było gotowe szybciej usmaż indyka na patelni.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
Marchew zetrzyj na tarce. Dodaj chrzan i łyżkę jogurtu, sól i świeżo mielony pieprz.

Dieta 1700 kcal: podwieczorek

Marchewka z hummusem

  • Hummus klasyczny – 30 g (3 x Łyżeczka)
  • Marchew – 225 g (5 x Sztuka)

Obierz marchew i pokrój w słupki. Podawaj z hummusem.

Dieta 1700 kcal: kolacja

Sałatka Nicejska

  • Chleb żytni na zakwasie – 45 g (1.5 x Kromka)
  • Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
  • Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
  • Ocet jabłkowy z dojrzałych jabłek – 3 g (1 x Łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
  • Ogórek – 40 g (1 x Sztuka)
  • Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)
  • Cebula – 30 g (0.3 x Sztuka)
  • Tuńczyk w sosie własnym – 50 g (1.7 x Łyżka)
  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
  • Roszponka – 20 g (1 x Garść)
  • Sałata – 30 g (6 x Liść)

Liście sałaty umyj i porwij. Dodaj garść roszponki.
Jajka ugotuj na twardo. Obierz. Pokrój na 4 części każde.
Wyłóż tuńczyka.
Pokrój cebulę i dodaj do sałatki.
Pokrój pomidora i ogórka.
Przygotuj dressing: zmieszaj ocet jabłkowy, oliwę, sól i pieprz. Polej sałatkę.
Podawaj z chlebem.

Jadłospis 1700 kcal – Dzień III

Dieta 1700 kcal: śniadanie

Frittata ze szpinakiem

  • Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
  • Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
  • Masło ekstra – 10 g (2 x Łyżeczka)
  • Szpinak – 25 g (1 x Garść)
  • Ser, feta – 50 g (0.5 x Kawałek)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 320 g (1.3 x Szklanka)
  • Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)

Roztrzepać jajka z mlekiem. Posolić do smaku.
Na patelni podsmażyć czosnek. Dodać umyty szpinak. Zaczekać aż szpinak zwiędnie.
Wlać roztrzepane jajka. Dodać ser feta.
Wstawić frittatę na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Dieta 1700 kcal: drugie śniadanie

Koktajl białkowy z masłem orzechowym

  • Czarne jagody, mrożone – 30 g (0.3 x Opakowanie)
  • Truskawki, mrożone – 50 g (0.5 x Szklanka)
  • Masło orzechowe – 15 g (1 x Łyżeczka)
  • Napój migdałowy – 100 g (0.4 x Szklanka)

Wszystkie produkty zmiksować w blenderze.

Dieta 1700 kcal: obiad

Wegańskie spaghetti z makaronem ryżowym

  • Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
  • Orzechy włoskie – 15 g (1 x Łyżka)
  • Makaron ryżowy, gotowany – 200 g (2 x Porcja)
  • Pomidory z puszki (krojone) – 200 g (2 x Porcja)
  • Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
  • Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
  • Papryka czerwona – 140 g (1 x Sztuka)

Rozgrzej oliwę. Podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę.
Następnie pomidory. Duś pod przykryciem przez około 10 minut.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Zmiksuj. Ponownie zagotuj.
W oddzielnym garnku w osolonej wodzie ugotuj makaron ryżowy.
Orzechy włoskie posiekaj.
Nałóż makaron, sos, a następnie posyp orzechami włoskimi.

Dieta 1700 kcal: podwieczorek

Jabłko pieczone

  • Cynamon – 0 g (0 x Łyżeczka)
  • Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)

Umyj dokładnie owoc i owiń w folię aluminiową.
Piecz ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 160 stopni C.

Dieta 1700 kcal: kolacja

Sałatka z rukolą i kozim serem

  • Buraki, gotowane w wodzie – 120 g (1 x Sztuka)
  • Orzechy włoskie – 15 g (1 x Łyżka)
  • Rukola – 40 g (2 x Garść)
  • Ser, kozi (miękki) – 30 g (0.2 x Opakowanie)
  • Gruszka – 65 g (0.5 x Sztuka)
  • Chleb pełnoziarnisty z żyta – 30 g (1 x Kromka)
  • Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
  • Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
  • Sok cytrynowy – 6 g (1 x Łyżka)
  • Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)

W rondelku zagotować wodę. Obrać gruszkę. Wyjąć gniazda nasienne. Pokroić gruszkę na małe kawałki. Gotować pod przykryciem do miękkości.
Orzechy włoskie posiekać.
Zmieszać ze sobą oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Odstawić.
Pokroić buraki.
Wyłożyć na talerz rukolę, buraki, pokrojony kozi ser, gorącą gruszkę. Polać sałatkę przygotowanym sosem. Posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.
Podawać z chlebem.

Zobacz też:


Jadłospis do diety 1700 kcal opracowany z pomocą aplikacji kcalmar

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *