kobiecy.pl

Dieta kopenhaska [zasady, efekty i jadłospis]

Dieta kopenhaska jest jedną z najpopularniejszych diet odchudzających. Jest dosyć restrykcyjna i obiecuje duży spadek wagi, ale niestety nie każdy może ją stosować. Jeśli zastanawiasz się nad jej wypróbowaniem, koniecznie poznaj jej zasady i przeciwwskazania. Mamy też dla ciebie jadłospis oraz kilka przepisów!

Dieta kopenhaska – zasady

Tego rodzaju dieta jest przeznaczona dla osób, które planują dużo schudnąć i gotowe są na szereg wyrzeczeń. Obejmuje jadłospis na 13 dni, które są maksymalnym okresem jej stosowania. Przedłużenie diety mogłoby skutkować problemami ze zdrowiem. W diecie kopenhaskiej spożywa się tylko około 400-800 kalorii dziennie. Nie może być więc często stosowana. Lekarze zalecają stosować ją raz na dwa lata. Jadłospis diety bazuje przede wszystkim na kawie, jajkach, gotowanym mięsie, herbacie i szpinaku.

Główne zasady diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska – efekty, wady i zalety

Ściśle przestrzegana dieta kopenhaska może dać naprawdę świetne efekty. Zapewnia szybką i sporą utratę wagi. Jednak jest dosyć wymagają, a wszelkie odstępstwa skutkują brakiem sukcesu. Po diecie może również wystąpić efekt jo-jo. Z plusów diety można wymienić także to, że nasz organizm przyzwyczaja się do ograniczonej liczby spożywanych kalorii, dzięki czemu dalsze odżywianie może stać się bardziej przemyślane i zdrowsze. Jednak z racji ograniczenia większości składników odżywczych i witamin, może również skutkować utratą mięśni, zamiast tkanki tłuszczowej. Jeśli tak się dzieje, zaleca się przerwanie diety.

Przeciwwskazania do diety

Niestety nie każdy może zdecydować się na tego rodzaju dietę. Jest ona wyczerpująca dla organizmu. Nie zaleca się jej, jeśli chorujesz na: 

Dieta ta jest zalecana dla osób z dużą nawagą, ale których stan zdrowia jest w dobrej formie.

Jadłospis na 13 dni

Jadłospis diety kopenhaskiej jest dosyć monotonny i wykorzystuje tylko kilka składników. Oto, jak powinien wyglądać:

Dzień 1 – 8

Dzień 2 i 9

Dzień 3 i 10

Dzień 4 i 11

Dzień 5 i 12

Dzień 6 i 13

Dzień 7

Przepisy

Mamy dla ciebie dwa najczęściej powtarzające się przepisy w diecie kopenhaskiej:

Befsztyk wołowy

Składniki:

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie umyj, osusz. Podziel na dwa kawałki i wysmaruj przyprawami z oliwą. Marynuj przez około 2 godziny. Po tym czasie usmaż na patelni. W zależności od czasu smażenia otrzymasz befsztyk krwisty – około 3 minuty, wysmażony 5 minut, dobrze wysmażony około 8 minut.

Dorsz z grilla

Składniki:

Sposób przygotowania

Rybę umyj i osusz. Posyp pietruszką i tymiankiem. Skrop cytryną. Odczekaj paręnaście minut. Smaż na oliwie z oliwek na patelni grillowej lub na grillu przez około 10 minut. Jeśli smażysz na grillu, owiń rybę folią aluminiową.

Zobacz też inne diety:


Źródła:
Dieta Kopenhaska, artykuł mgr Urszuli Paszek, Medycyna Praktyczna 2012 r., mp.pl

Exit mobile version