Czym jest dieta pudełkowa i czy warto z niej skorzystać? Jeśli zastanawiasz się nad zrzuceniem paru kilogramów albo chcesz codziennie spożywać zdrowe posiłki, to może się okazać dla ciebie doskonałym wyborem. Zanim skorzystasz, dowiedz się więcej na temat tego rodzaju odżywiania.
Co to jest dieta pudełkowa?
Dieta pudełkowa inaczej zwana jest cateringową. Polega na korzystaniu z cateringu dietetycznego. Na rynku istnieją firmy, które codziennie tworzą posiłki dla swoich klientów. Możesz wybrać ilość spożywanych kalorii, typ diety oraz jej cel. Na podstawie tych parametrów pracownicy cateringu przygotują dla ciebie posiłki na cały dzień. Zazwyczaj w dietę pudełkową wlicza się śniadanie, obiad oraz kolacja plus desery oraz posiłki między głównymi daniami. Wszystko zależy od indywidualnego programu, jaki wybierzesz. Catering dostarcza posiłki w nocy lub rano – tak, aby były już gotowe na cały dzień. Firma może dostarczyć jedzenie bezpośrednio do domu klienta albo do miejsca pracy. Jest to bardzo wygodne, szczególnie dla osób, które nie mają czasu gotować lub nie lubią tego robić. Poza tym dieta jest idealnie dopasowana do twoich potrzeb. Większość dietetycznych firm kateringowych ma również usługę w postaci konsultacji z dietetykiem, który pomoże dobrać odpowiednią dietę.
Najpopularniejsze rodzaje diety pudełkowej
Rozglądając się po firmach kateringowych możemy najczęściej znaleźć takie rodzaje diet pudełkowych jak:
- standard (do 2500 kcal) – 5 zdrowych i zbilansowanych posiłków dziennie, dopasowanych do twoich potrzeb.
- slim (do 1500 kcal) – dieta odchudzająca, 5 posiłków dziennie skomponowanych tak, aby pozbyć się zbędnych kilogramów.
- wege (do 2500 kcal) – doskonały wybór dla wegetarianów i weganów.
- sport (od 2500 do 4000 kcal) – 5 posiłków dostosowanych do sportowców i osób o dużej aktywności fizycznej lub pracujących fizycznie.
- gluten free – dla osób, które całkowicie wyeliminowały gluten ze swojej diety.
Oczywiście możesz też modyfikować program, który wybierzesz. Wystarczy, że poprosić w wiadomości prywatnej o wzięcie pod uwagę twoich indywidualnych zasad żywieniowych.
Zobacz też:
Dieta pudełkowa – cena, zalety i wady
Cena pudełkowej diety może być kwestią, która od niej odstrasza. Niestety tego typu katering bywa drogi, gdyż firmy starają się wykorzystywać wysokiej jakości produkty do komponowania posiłków. Wymaga to również sporo pracy i staranności. Firmy prześcigają się w atrakcyjnych ofertach, ale zazwyczaj cena dziennego kateringu dietetycznego waha się między 50 a 80 zł za dzień. Wszystko oczywiście zależy od rodzaju diety, jaki wybierzesz oraz od ilość kalorii. Jednak tania dieta pudełkowa nie istnieje. Jeśli jej cena jest podejrzanie niska, oznacza to, że wykorzystywane składniki są niskiej jakości.
Oczywiście dieta pudełkowa ma wiele zalet takich jak oszczędność czasu oraz możliwość dopasowania posiłków do swoich potrzeb. Oprócz tego zazwyczaj posiłki są bardzo smaczne i zróżnicowane. Codziennie dostajesz coś innego i jesz, gdzie tylko chcesz. Niestety dieta ta ma również swoje wady. Pierwszą z nich jest wyżej wymieniona cena. Inną kwestią jest to, że czasem musimy jeść to, czego akurat nie lubimy, gdyż nie mamy wpływu na menu. To wiąże się również z brakiem kontroli nad składem i jakością jedzenia.
Przepisy
Jeśli lubisz gotować, możesz samodzielnie przygotować swoją własną wersję pudełkowej diety. Wystarczy, że kupić kilka szczelnych lunchboxów, w których przechowasz posiłki na cały dzień. Możesz mieć je zawsze przy sobie – nawet w pracy! Oto kilka inspiracji na przepisy diety pudełkowej:
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Składniki
- 100 g grillowanej piersi z kurczaka
- mieszanka sałat
- sok z cytryny
- tymianek
- 1 pomidor
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
Pokrój pierś z kurczaka na kawałeczki i posyp tymiankiem, solą i pieprzem. Pomidora pokrój w kostkę i wymieszaj w misce z sałatą. Dodaj kurczaka. Sałatkę skrop sokiem z cytryny oraz odrobiną oliwy.
Tortilla z łososiem i fetą
Składniki
- 2-3 plasterki wędzonego łososia
- 30 g serka feta pokrojonego w kostkę
- rukola
- pół pomidora
- jedną tortilla
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
Na placku tortilli ułóż plasterki łososia oraz kostki serka fety. Pomidora pokrój w plasterki i ułóż na placku. Dodaj sałatę i pieprz. Zawiń!
Penne ze szpinakiem i pieczarkami
Składniki
- 150 g penne z mąki pełnoziarnistej
- 1 opakowanie szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 5 dużych pieczarek
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
Ugotuj makaron. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż wraz z posiekanym czosnkiem. Dodaj liście szpinaku i smaż pod przykryciem aż liście zmiękną. Dodaj sól i pieprz oraz makaron. Dobrze wymieszaj i jeszcze chwilę smaż.
Jako deser możesz spakować do pracy ciasteczka owsiane (zobacz przepis na fit ciasteczka!) albo inne zdrowe przekąski.