Figa to owoc znany ludzkości od tysiącleci. Jednak wciąż niezbyt popularny w Polsce. Na niekorzyść fig działa mit o ich kaloryczności. Tymczasem świeże figi mają zaledwie 61 kcal na 100 g!
Figa: kalorie
Świeże figi mają około 61 kcal na 100 gram. Podobną kaloryczność mają m.in. winogrona, mirabelki, czereśnie czy kiwi. Nikt z nas (o ile nie jest na diecie redukcyjnej) nie myśli o wykluczeniu z diety tych ostatnich, a fig jakoś unikamy.
Swoją złą sławę figi zyskały prawdopodobnie przez kaloryczność po ususzeniu. Suszone figi mają ok. 250 kcal na 100 g. A to już sporo. Po szybkim przeliczeniu okazuje się, że chcąc spalić 250 kcal musimy przez ok. 30 minut biegać albo intensywnie ćwiczyć. Nieco szybciej spalimy je skacząc na skakance – w około 20 minut (jeśli kiedyś skakaliście, na pewno wiecie jak to możliwe i jak wykańczający jest ten typ aktywności). Po ususzeniu figa traci większość wody i wzrasta w niej procentowy udział cukrów. Dlatego suszone owoce powinniśmy jeść w niewielkich ilościach.
Figa suszona: właściwości
“Ograniczać” to nie do samo co “zrezygnować”. Po suszone figi warto sięgać od czasu do czasu ze względu na ich wyjątkowe właściwości. Są skarbnicą składników mineralnych:
- potasu, który wpływa na pracę mięśni szkieletowych i serca, ale też uczestniczy w metabolizmie glukozy
- fosforu, który jest niezbędn w metabolizmie energii (ATP) oraz do metabolizmu glukozy w wysiłku tlenowym.
- magnezu, który nie tylko wpływa na metabolizm energii, ale też bierze udział w koordynacji nerwowo-mięśniowej
- wapnia: trio w składzie wapń, fosfor i witamina D przy zachowaniu odpowiedniej aktywności fizycznej znacząco zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na osteporozę.
To jednak nie koniec! Suszone figi stosuje się m.in. w medycynie niekonwencjonalnej. Gotowane w mleku uśmieżą ból gardła. Odwar z ususzonych liści fig jest stosowany jako środek przeciwkaszlowy. Figi docenią też astmatycy: nalewka z liści na bazie spirytusu łagodzi duszności.
Suszone figi zawierają aż 10 g błonnika w 100 g owoców, a to plasuje je na pierwszym miejscu wśród suszonych owoców i na całkiem niezłej pozycji tuż za produktami zbożowymi z grubego przemiału. Dzięki temu łagodzą zaparcia, ale też… zapobiegają nowotworom układu pokarmowego. Błonnik przyspiesza perystatykę jelit, dzięki czemu szkodliwe substancje przez krótszy czas mają kontakt z jelitami. Co więcej błonnik wychwytuje i wiąże toksyny.
Świeże figi: właściwości
Podobnie jak suszone figi, również świeże owoce są skarbnicą składników mineralnych. Zawarty w nich potas wspomaga wydalanie z organizmu sodu, dzięki czemu pomaga kontrolować ilość wody w organizmie i przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Potas, w związku z tym, że jest elektrolitem, kontroluje pracę mięśni umożliwiając generowanie impulsów elektrycznych w komórkach naszego ciała. Również w komórkach serca. A to oznacza, że nasze serce pracuje m.in. dzięki potasowi!
Świeże figi bogate są też w wapń, fosfor i magnez. W ok. 80% składają się z wody. W ich składzie można też znaleźć:
- glukozę i fruktozę (12-25%)
- białko (ok. 1,3%)
- pektyny
- witaminę C
- witaminę PP
- witaminy z grupy B
- karoten
Przy tym wyliczeniu warto zwrócić uwagę na fakt, że świeża figa ma ok. 3-4-krotnie mniej węglowodanów niż figa suszona, a wciąż zachowuje sporą zawartość składników mineralnych.
Jak jeść figi?
Sposobów na to, jak jeść figi jest mnóstwo. Można spożywać je na surowo lub w formie ususzonej. Samodzielnie lub jako dodatek do jogurtu czy deserów. Jeśli macie ochotę, możecie też przygotować dżem z fig!
Zobacz: Przepis na konfiturę z fig