Fit ciasto czekoladowe – zdrowe i przepyszne przepisy

przepis na fit ciasto czekoladowe

Fit ciasto czekoladowe – czy to w ogóle możliwe? Cóż, okazuje się, że pomysłów na słodycze w wersji fit nie brakuje. Również na te czekoladowe, którym słodkości nadają m.in. warzywa. Łapcie kilka sprawdzonych przepisów na zdrowe ciasta!

Fit ciasto czekoladowe – na taką wersję możesz się skusić!

Chyba żadna z nas nie zaprzeczy, że czasem ma ochotę na coś słodkiego. Pokus jest wiele, ale oczywiście musisz mieć silną wolę, aby dbać o stabilną wagę i zdrową dietę. Jednak słodkości od czasu do czasu nie zaszkodzą, a jeśli będą w wersji fit, to ten grzeszek już w ogóle będzie ci wybaczony! Jednym z najpopularniejszych zdrowych deserów jest fit ciasto czekoladowe. Możemy je spotkać w wielu wersjach, a w internecie znajdziesz mnóstwo ciekawych przepisów. Postanowiliśmy wybrać dla ciebie te najlepsze. Aż ślinka cieknie! Zobacz, jak je wykonać i rozkoszuj się zdrowym deserem!

Z czego zrobić zdrowe ciasto?

Pomysłów na fit ciasta znajdziesz wiele. Klasyczne wypieki zazwyczaj odradzane są przez dietetyków i trenerów ze względu na dużą zawartość cukrów, tłuszczów i ciężkostrawnych składników. Jednak można je zastąpić wersjami fit. Zdrowe ciasto dietetyczne możesz wykonać na przykład z warzyw jak marchewka, bataty czy cukinia. Cukier zazwyczaj zastępuje się stewią czy ksylitolem. Świetną opcją są również ciasta wykonywane z różnego rodzaju kaszy jak jaglana czy kus kus. Bardzo częstym składnikiem fit ciast jest również burak. Zdrowe ciasta pozbawione są zazwyczaj mąki pszennej. Zastępuje się ją razową, kukurydzianą lub ryżową. Najpopularniejszą wersją jest fit ciasto czekoladowe, do którego możesz dać najróżniejsze składniki.

Fit brownie z czerwonej fasoli (bez mąki i cukru)

Składniki:

  • 1 łyżkę proszku do pieczenia
  • 1 puszkę czerwonej fasoli
  • 80 g kaszy jaglanej (na 450 g fasoli)
  • 2 banany
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu (lub więcej jeśli lubisz słodkie ciasta)
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Ugotuj i ostudź kaszę jaglaną. Dodaj do niej wszystkie wymienione wyżej składniki. Zblenduj na gładką masę. Wlej do tortownicy lub foremki na ciasto i piecz przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na ciasto możesz polać rozpuszczoną ciemną lub gorzką czekoladę.

elements.envato.com

Fit ciasto czekoladowe z bananami

Składniki:

  • 1 kubek mąki razowej
  • 1/4 kubka płatków owsianych
  • 1/2 kubka oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 3 banany
  • 1/4 kubka mleka
  • 1 łyżkę proszku do pieczenia
  • 1 łyżkę sody
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki posiekanych orzechów

Sposób przygotowania:

Zmiksuj w blenderze jajka, pokrojone w plastry banany i olej. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Wymieszaj z jajkami i bananami. Dodaj płatki, miód i mleko. Zblenduj całość dokładnie. Jeśli konsystencja będzie zbyt zbita dodaj więcej mleka. Zdecyduj się na mleko odtłuszczone. Masę wlej do uprzednio posmarowanej olejem tortownicy lub formy. Ciasto możesz upiec w mikrofalówce przez około 5 minut albo piecz w piekarniku około 30 minut w 160 stopniach. Na wierzch, przed upieczeniem, możesz posypać płatkami owsianymi albo wiórkami kokosowymi.

Ciasto czekoladowe z cukinią fit

Składniki:

  • 4 średniej wielkości jajka
  • 150 ml roślinnego oleju
  • 130 ml półtłustego mleka
  • 300 g brązowego cukru lub ksylitolu
  • 350 g mąki (obojętnie jakiego rodzaju)
  • 75 g sproszkowanego kakao
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 400 g cukinii posiekanej

Sposób przygotowania:

Wymieszaj jajka, mleko i olej. Dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Następnie dodaj posiekaną cukinię i dokładnie wymieszaj. Masę przelej do formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 19o stopni przez około 40 minut. Wierz ciasta możesz posypać kakao oraz udekorować orzechami.

Fit ciasto czekoladowe z malinami

Składniki:

  • 400 g ciemnej czekolady
  • 7 dużych jajek
  • 1 kubek masła
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
  • 1 kubek świeżych malin

Sposób przygotowania:

Rozpuść czekoladę w garnku dolewając odrobiny wody. Możesz ją też rozpuścić w mikrofalówce. Do rozpuszczonej czekolady dodaj sól morską, masło i wanilię. Dokładnie wymieszaj. Rozbij i roztrzep jajka w misce aż masa nabierze gęstej struktury. Jajka dodaj do masy czekoladowej i porządnie wymieszaj. Masę przelej do formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Ciasto powinno się studzić parę godzin. Wierzch ciasta udekoruj pozostałą ilością rozpuszczonej czekolady oraz świeżymi malinami.

fit ciasto czekoladowe z malinami
elements.envato.com

Ciasto z burakami fit

Składniki:

  • 225 g świeżych buraków
  • 65 g ciemnej czekolady
  • 20 g miodu
  • 1 łyżkę sproszkowanego kakao
  • 3 średnie jajka
  • 150 g brązowego cukru lub ksylitolu
  • szczyptę soli morskiej
  • 35 g mąki gryczanej
  • 1/4 łyżeczki sody do pieczenia
  • 90 g migdałów

Sposób przygotowania:

Umyj i pokrój buraki w cieknie plastry lub paski. Włóż do miski i wstaw na około minutę do mikrofali albo zalej gotującą się wodą. Musza zmięknąć. Następnie blenduj je aż powstanie gładka masa. Dodaj miodu i kakao. Ponownie zmiksuj. Rozbij w misce jajka, dodaj sól i wanilię. Wymieszaj na gładką masę za pomocą blendera. Następnie dodaj posiekane migdały, mąkę oraz sodę. Wymieszaj i dodaj do masy buraczanej. Wymieszaj obie masy i wylej do formy na ciasto. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 140 stopni przez około 40 minut.

Zobacz też:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *