Jaglanka: sposób na zdrowy posiłek [przepisy]

jaglanka

Jaglanka, czyli danie zrobione z kaszy jaglanej, to niezwykle popularny posiłek śniadaniowy (i nie tylko) wśród osób zdrowo się odżywiających. Jest pełna dobroczynnych składników jak błonnik czy minerały, które wspierają metabolizm i dodają energii. Takie śniadanie da ci siłę na długo, jest smaczne i dobre dla organizmu. Chcesz wypróbować? Mamy dla ciebie kilka przepisów!

Poznaj przepisy na wegetariańskie dania!

Jaglanka z bananem

Składniki:

1/2 kubka gotowej do spożycia kaszy jaglanej (kaszę należy najpierw namoczyć w wodzie lub ugotować)

2 kubki wody

1/2 łyżeczki cynamonu

1 obrany banan

1/2 kubka mleka – może być migdałowe lub kokosowe

1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną należy kilka minut podprażyć na patelni aż się lekko zbrązowi. Następnie dodaj wody i cynamon. Podkręć na średni ogień i poczekaj aż się zagotuje. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i przykryj. Pozostaw kaszę jaglaną na wolnym ogniu przez około 20 minut lub do momentu, gdy stanie się kremowa i woda zostanie wchłonięta. Zdejmij z ognia i zostaw przykrywkę.
Rozgnieć banana widelcem i dodaj do kaszy jaglanej. W małej misce wymieszaj razem mleko migdałowe i dodaj do kaszy jaglanej, mieszając, aż się składniki się połączą. Skosztuj i dodaj miód, jeśli chcesz. Umieść kaszę jaglaną na małym ogniu na 2 do 3 minut, aż się rozgrzeje. Podawaj bez zmian lub dodaj dodatkowe mleko migdałowe, pokrojone banany lub orzechy jako dodatek.

Przepis na fit nutellę! Idealna do jaglanki! 

Jaglanka z owocami

Składniki:

tutaj możesz dodać owoce sezonowe lub swoje ulubione np. truskawki, maliny czy pomarańcze 1/3 szklanki kaszy jaglanej, opłukanej i odsączonej w drobnym sitku
1/2 szklanki mleka do wyboru
3/4 szklanki wody
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki wanilii
szczypta soli
1 łyżka rodzynek – opcjonalnie
Opcjonalne dodatki: czysty syrop klonowy, miód

Sposób przygotowania:

W małym rondelku połącz kaszę jaglaną z opcjonalnymi rodzynkami i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 20-25 minut bez mieszania lub do momentu wchłonięcia płynu i uzyskania konsystencji płatków owsianych lub śmietanki pszennej.
Zdjąć z ognia, skropić syropem klonowym lub wybranym słodzikiem i dodać wybrane dodatki jak owoce sezonowe.

Jaglanka z malinami

Składniki:

½ kubka gotowanej kaszy jaglanej
¼ szklanki malin (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
kropla ekstraktu waniliowego
½ szklanki lekkiego mleka kokosowego (lub mleka do wyboru roślinnego)

Przygotowanie

Ugotowaną kaszę jaglaną i mleko włożyć razem do rondla na średnim ogniu. Dodać masło z orzechów nerkowca i rozpuścić w mieszance jaglanej. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj, aż maliny częściowo się rozpadną i uzyskają jasnoróżowy kolor. Zdejmij z ognia, dodaj maliny oraz inne dodatki i ciesz się smakiem!

Z jabłkiem

Składniki:

1 szklankakaszy jaglanej, opłukanej i odsączonej
3 filiżanki mleka
1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
1 średnie jabłko, wydrążone i pokrojone na małe kawałki
cynamon do smaku
1–2 łyżki miodu (doprawić do smaku)
migdały, posiekane (opcjonalnie)
chipsy jabłkowe (opcjonalnie)

Jaglanka z malinami: przygotowanie

W małym garnku połączyć kaszę jaglaną, 2 szklanki mleka i sól i gotować na średnim ogniu.Od czasu do czasu mieszaj łyżką i gotuj, aż kasza jaglana spęcznieje, około 10-15 minut. Po ugotowaniu wyjmij z pieca i dodaj większość posiekanego jabłka. Odczekaj około minuty. Ostatnie 240 ml mleka dodaj powoli, mieszając, aby owsianka była bardziej kremowa. Podawaj posypane resztą jabłka, cynamonem, miodem i posiekanymi migdałami.

Jaglanka z mango (na ostro)

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
2 filiżanki wody
Tarte surowe mango – 1 lub według smaku,
2 łyżeczki orzeszków ziemnych
Przyprawy – liście curry, zielone papryczki chilli, gorczyca, dal, kurkuma, asafetyda, olej, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę jaglaną w wodzie i ostudź. Podsmaż orzeszki ziemne na oleju i odstaw na bok. Przygotuj przyprawę – Rozgrzej olej na patelni i dodaj musztardę, pozwól jej popękać, a następnie dodaj czarny gram dal, liście curry, asafetydę, zielone papryczki chilli, kurkumę, starte mango i smaż przez minutę, dodając następnie sól i smażone orzechy ziemne. kuchenka. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną do przypraw i dobrze wymieszaj. Pikantny ryż z mango jest gotowy do podania.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *