Jaglanka, czyli danie zrobione z kaszy jaglanej, to niezwykle popularny posiłek śniadaniowy (i nie tylko) wśród osób zdrowo się odżywiających. Jest pełna dobroczynnych składników jak błonnik czy minerały, które wspierają metabolizm i dodają energii. Takie śniadanie da ci siłę na długo, jest smaczne i dobre dla organizmu. Chcesz wypróbować? Mamy dla ciebie kilka przepisów!
Poznaj przepisy na wegetariańskie dania!
Jaglanka z bananem
Składniki:
1/2 kubka gotowej do spożycia kaszy jaglanej (kaszę należy najpierw namoczyć w wodzie lub ugotować)
2 kubki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
1 obrany banan
1/2 kubka mleka – może być migdałowe lub kokosowe
1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną należy kilka minut podprażyć na patelni aż się lekko zbrązowi. Następnie dodaj wody i cynamon. Podkręć na średni ogień i poczekaj aż się zagotuje. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i przykryj. Pozostaw kaszę jaglaną na wolnym ogniu przez około 20 minut lub do momentu, gdy stanie się kremowa i woda zostanie wchłonięta. Zdejmij z ognia i zostaw przykrywkę.
Rozgnieć banana widelcem i dodaj do kaszy jaglanej. W małej misce wymieszaj razem mleko migdałowe i dodaj do kaszy jaglanej, mieszając, aż się składniki się połączą. Skosztuj i dodaj miód, jeśli chcesz. Umieść kaszę jaglaną na małym ogniu na 2 do 3 minut, aż się rozgrzeje. Podawaj bez zmian lub dodaj dodatkowe mleko migdałowe, pokrojone banany lub orzechy jako dodatek.
Przepis na fit nutellę! Idealna do jaglanki!
Jaglanka z owocami
Składniki:
tutaj możesz dodać owoce sezonowe lub swoje ulubione np. truskawki, maliny czy pomarańcze 1/3 szklanki kaszy jaglanej, opłukanej i odsączonej w drobnym sitku
1/2 szklanki mleka do wyboru
3/4 szklanki wody
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki wanilii
szczypta soli
1 łyżka rodzynek – opcjonalnie
Opcjonalne dodatki: czysty syrop klonowy, miód
Sposób przygotowania:
W małym rondelku połącz kaszę jaglaną z opcjonalnymi rodzynkami i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 20-25 minut bez mieszania lub do momentu wchłonięcia płynu i uzyskania konsystencji płatków owsianych lub śmietanki pszennej.
Zdjąć z ognia, skropić syropem klonowym lub wybranym słodzikiem i dodać wybrane dodatki jak owoce sezonowe.
Jaglanka z malinami
Składniki:
½ kubka gotowanej kaszy jaglanej
¼ szklanki malin (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
kropla ekstraktu waniliowego
½ szklanki lekkiego mleka kokosowego (lub mleka do wyboru roślinnego)
Przygotowanie
Ugotowaną kaszę jaglaną i mleko włożyć razem do rondla na średnim ogniu. Dodać masło z orzechów nerkowca i rozpuścić w mieszance jaglanej. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj, aż maliny częściowo się rozpadną i uzyskają jasnoróżowy kolor. Zdejmij z ognia, dodaj maliny oraz inne dodatki i ciesz się smakiem!
Z jabłkiem
Składniki:
1 szklankakaszy jaglanej, opłukanej i odsączonej
3 filiżanki mleka
1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
1 średnie jabłko, wydrążone i pokrojone na małe kawałki
cynamon do smaku
1–2 łyżki miodu (doprawić do smaku)
migdały, posiekane (opcjonalnie)
chipsy jabłkowe (opcjonalnie)
Jaglanka z malinami: przygotowanie
W małym garnku połączyć kaszę jaglaną, 2 szklanki mleka i sól i gotować na średnim ogniu.Od czasu do czasu mieszaj łyżką i gotuj, aż kasza jaglana spęcznieje, około 10-15 minut. Po ugotowaniu wyjmij z pieca i dodaj większość posiekanego jabłka. Odczekaj około minuty. Ostatnie 240 ml mleka dodaj powoli, mieszając, aby owsianka była bardziej kremowa. Podawaj posypane resztą jabłka, cynamonem, miodem i posiekanymi migdałami.
Jaglanka z mango (na ostro)
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 filiżanki wody
Tarte surowe mango – 1 lub według smaku,
2 łyżeczki orzeszków ziemnych
Przyprawy – liście curry, zielone papryczki chilli, gorczyca, dal, kurkuma, asafetyda, olej, sól do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę jaglaną w wodzie i ostudź. Podsmaż orzeszki ziemne na oleju i odstaw na bok. Przygotuj przyprawę – Rozgrzej olej na patelni i dodaj musztardę, pozwól jej popękać, a następnie dodaj czarny gram dal, liście curry, asafetydę, zielone papryczki chilli, kurkumę, starte mango i smaż przez minutę, dodając następnie sól i smażone orzechy ziemne. kuchenka. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną do przypraw i dobrze wymieszaj. Pikantny ryż z mango jest gotowy do podania.