Jak gotować młode ziemniaki?

młode ziemniaki

Ziemniaki można jeść przez cały rok, ale od maja do lipca warto sięgnąć po wczesne ziemniaczki. Wprowadzą do Twojej diety większą różnorodność. Młode ziemniaki są bogate w witaminę C, jednocześnie zawierają mało tłuszczu. Sprawdź, jak je włączyć do jadłospisu!

Ile i jak gotować młode ziemniaki?

Młode ziemniaki możesz podawać na ciepło lub na zimno, pieczone albo gotowane. W zależności od wielkości gotuj je przez 10-15 minut. Po ugotowaniu natychmiast odcedź, a następnie wymieszaj z dużą ilością ziół i solonego masła. Alternatywnie, możesz je upiec ze świeżym rozmarynem i oliwą z oliwek.

Młode ziemniaki świetnie komponują się z fasolką szparagową, czosnkiem niedźwiedzim, cebulką dymką i rukwią wodną. Doskonale sprawdzą się w letnich sałatkach, nadając im wyjątkowy smak. Możesz je polać zielonym pesto i eksperymentować z nieskończoną kombinacją smaków.

Młode ziemniaki mają cienką, delikatną skórkę. W przeciwieństwie do dojrzałych odpowiedników zachowują kształt po ugotowaniu i pokrojeniu. Dodatkowo są od nich słodsze, ponieważ cukier nie przekształcił się jeszcze w skrobię. Dobrze sprawdzą się w sałatkach, curry i gulaszach.

gotowane młode ziemniaki
Unsplash.com

Jak obierać młode ziemniaki?

Zastanawiasz się, jak obrać młode ziemniaki? Skorzystaj z naszych podpowiedzi, by ułatwić sobie zadanie. Najpierw wsyp ziemniaczki do miski, a następnie zalej je zimną wodą. Weź szorstką ściereczkę, szczoteczkę lub ostry zmywak do naczyń. Wyszoruj starannie wszystkie ziemniaki. Zobaczysz, że cienka skóra zejdzie błyskawicznie, a Ty nie pobrudzisz przy tym rąk. Teraz opłucz ziemniaki i już możesz je gotować! Jeśli masz więcej czasu, możesz oskrobać ziemniaczki nożykiem lub obieraczką do warzyw.

Pieczone młode ziemniaki

Szukasz przepisu na młode ziemniaki zapiekane? Skorzystaj z naszych podpowiedzi! Przygotuj: 1 ½ kg nieobranych młodych ziemniaczków, kilka gałązek rozmarynu, szałwię, oregano, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, ½ łyżeczki papryki ostrej, ½ łyżeczki papryki słodkiej, pieprz i sól. Rozgrzej piekarnik do 180/200 stopni Celsjusza. Opłucz i osusz młode ziemniaki. Teraz wlej oliwę z oliwek do brytfanki i wstaw na piekarnika na 10 minut. Wymieszaj liście oregano, szałwii i rozmarynu z papryką. Dodaj ziemniaki i dobrze wymieszaj. Piecz w piekarniku przez 40-50 minut, aż ziemniaczki staną się miękkie i chrupiące. Posyp solą i pieprzem.

Jeśli nie masz pod ręką rozmarynu, możesz go zastąpić tymiankiem, pietruszką, bazylią, majerankiem lub przyprawą włoską. Kurczak i stek to klasyczne przystawki do młodych ziemniaków zapiekanych. Możesz je również podawać z pieczonymi brokułami, łososiem lub karmelizowaną cebulą i olejem truflowym.

Młode ziemniaki z grilla

Zastanawiasz się, jak grillować młode ziemniaki? Przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis!

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki soli kuchennej,
  • 2 łyżki mielonego, świeżego rozmarynu,
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 kg młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na pół.

Wyczyść ruszt, a następnie rozgrzej grill do 180 stopni Celsjusza. Wymieszaj w średniej misce sól, pieprz, oliwkę z oliwek i rozmaryn. Dodaj ziemniaki i ponownie wymieszaj. Grilluj młode ziemniaki na średnim ogniu, pod pokrywką, aż zmiękną i zarumienią się ze wszystkich stron, czyli około 15-20 minut. Pamiętaj, by co 5 minut obracać je szeroką łopatką. Przełóż ziemniaki do miski i podawaj na ciepło.

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *