Ziemniaki można jeść przez cały rok, ale od maja do lipca warto sięgnąć po wczesne ziemniaczki. Wprowadzą do Twojej diety większą różnorodność. Młode ziemniaki są bogate w witaminę C, jednocześnie zawierają mało tłuszczu. Sprawdź, jak je włączyć do jadłospisu!
Ile i jak gotować młode ziemniaki?
Młode ziemniaki możesz podawać na ciepło lub na zimno, pieczone albo gotowane. W zależności od wielkości gotuj je przez 10-15 minut. Po ugotowaniu natychmiast odcedź, a następnie wymieszaj z dużą ilością ziół i solonego masła. Alternatywnie, możesz je upiec ze świeżym rozmarynem i oliwą z oliwek.
Młode ziemniaki świetnie komponują się z fasolką szparagową, czosnkiem niedźwiedzim, cebulką dymką i rukwią wodną. Doskonale sprawdzą się w letnich sałatkach, nadając im wyjątkowy smak. Możesz je polać zielonym pesto i eksperymentować z nieskończoną kombinacją smaków.
Młode ziemniaki mają cienką, delikatną skórkę. W przeciwieństwie do dojrzałych odpowiedników zachowują kształt po ugotowaniu i pokrojeniu. Dodatkowo są od nich słodsze, ponieważ cukier nie przekształcił się jeszcze w skrobię. Dobrze sprawdzą się w sałatkach, curry i gulaszach.
Jak obierać młode ziemniaki?
Zastanawiasz się, jak obrać młode ziemniaki? Skorzystaj z naszych podpowiedzi, by ułatwić sobie zadanie. Najpierw wsyp ziemniaczki do miski, a następnie zalej je zimną wodą. Weź szorstką ściereczkę, szczoteczkę lub ostry zmywak do naczyń. Wyszoruj starannie wszystkie ziemniaki. Zobaczysz, że cienka skóra zejdzie błyskawicznie, a Ty nie pobrudzisz przy tym rąk. Teraz opłucz ziemniaki i już możesz je gotować! Jeśli masz więcej czasu, możesz oskrobać ziemniaczki nożykiem lub obieraczką do warzyw.
Pieczone młode ziemniaki
Szukasz przepisu na młode ziemniaki zapiekane? Skorzystaj z naszych podpowiedzi! Przygotuj: 1 ½ kg nieobranych młodych ziemniaczków, kilka gałązek rozmarynu, szałwię, oregano, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, ½ łyżeczki papryki ostrej, ½ łyżeczki papryki słodkiej, pieprz i sól. Rozgrzej piekarnik do 180/200 stopni Celsjusza. Opłucz i osusz młode ziemniaki. Teraz wlej oliwę z oliwek do brytfanki i wstaw na piekarnika na 10 minut. Wymieszaj liście oregano, szałwii i rozmarynu z papryką. Dodaj ziemniaki i dobrze wymieszaj. Piecz w piekarniku przez 40-50 minut, aż ziemniaczki staną się miękkie i chrupiące. Posyp solą i pieprzem.
Jeśli nie masz pod ręką rozmarynu, możesz go zastąpić tymiankiem, pietruszką, bazylią, majerankiem lub przyprawą włoską. Kurczak i stek to klasyczne przystawki do młodych ziemniaków zapiekanych. Możesz je również podawać z pieczonymi brokułami, łososiem lub karmelizowaną cebulą i olejem truflowym.
Młode ziemniaki z grilla
Zastanawiasz się, jak grillować młode ziemniaki? Przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis!
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki soli kuchennej,
- 2 łyżki mielonego, świeżego rozmarynu,
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 kg młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na pół.
Wyczyść ruszt, a następnie rozgrzej grill do 180 stopni Celsjusza. Wymieszaj w średniej misce sól, pieprz, oliwkę z oliwek i rozmaryn. Dodaj ziemniaki i ponownie wymieszaj. Grilluj młode ziemniaki na średnim ogniu, pod pokrywką, aż zmiękną i zarumienią się ze wszystkich stron, czyli około 15-20 minut. Pamiętaj, by co 5 minut obracać je szeroką łopatką. Przełóż ziemniaki do miski i podawaj na ciepło.
Zobacz też: