Jak jeść raki?

raki

Jeśli lubisz poznawać nowe smaki, wybierz się do restauracji i zamów raki. Zastanawiasz się, jakie mają właściwości zdrowotne? Szukasz podpowiedzi, jak je wygodnie zjeść? Skorzystaj z naszych podpowiedzi!

Raki: właściwości i kcal

Raki są dobrym źródłem białka, witamin z grupy B i minerałów, takich jak wapń, żelazo, cynk, magnez i fosfor. Możesz je włączyć do diety odchudzającej, ponieważ zawierają mało tłuszczów i śladowe ilości węglowodanów. Dobrze smakują z sałatką lub zielonymi warzywami. Raki są bogate w żelazo, dzięki czemu poprawiają krążenie krwi i zmniejszają ryzyko anemii. Dzięki wysokiej zawartości magnezu i wapnia skutecznie wzmacniają i chronią kości.

Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w owocach morza zapobiegają chorobie Alzheimera i poprawiają funkcje poznawcze. Dodatkowo mogą pomóc w leczeniu i zapobieganiu depresji. Kolacja z owoców morza może odżywić i zregenerować skórę, dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3. Badania wykazały, że raki dobrze sobie radzą z plamami i przebarwieniami.

Raki zawierają sód i potas. Wiadomo, że sód pomaga utrzymać i zrównoważyć płyny ustrojowe. Z drugiej strony nadmiar sodu prowadzi do nadciśnienia. Potas rozluźnia naczynia krwionośne i pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Raki zawierają dużo białka, dzięki czemu mogą pomóc w odbudowie komórek. Skorupiaki dostarczają licznych składników bioaktywnych, w tym chitynę i karoteinoidy.

Jak jeść raki w restauracji?

Mięso znajduje się w ogonie, nie oznacza to jednak, że powinieneś ignorować głowę. Sok w głowie jest całkowicie jadalny. Ma słodko-słony smak i wiele osób uważa go za przysmak. Po prostu wyciągnij go po oddzieleniu głowy od ogona.

Zastanawiasz się, jak jeść raki? Trzymaj je po obu stronach stawu ogonowego. Kciuki powinny znaleźć się po jednej stronie tułowia, a palce wskazujące po drugiej stronie. Delikatnie przekręć i pociągnij ogon, aby oderwać od niego głowę.

Możesz teraz powoli wyssać żółty sok, zwany masłem rakowym. Nie wdychaj go, by nie podrażniać błony śluzowej nosa. Delektuj się bogatym smakiem masła z raków i pikantnych soków. Pamiętaj, by podczas ssania lekko uszczypnąć głowę raka. Dzięki temu soki nie wypłyną naraz. Wyrzuć głowę raka, a następnie kciukami obierz skorupę od najszerszej części ogona, tak samo, jak robisz to w przypadku krewetek. Trzymając ogon jedną ręką, drugą wyciągnij mięso. Większe raki mają też mięso w szczypcach. Pociągnij dolny pazur w dół, a następnie odsuń ruchem obrotowym. W ten sposób dostaniesz się do mięsa w środku.

małe raki
Unsplash.com

Jak jeść małe raki?

Skorupiaki mogą żyć 2-3 dni z dala od swojego naturalnego środowiska, jeśli w tym czasie będą przebywać w akwarium ze słoną wodą. Nie trzymaj ich w temperaturze pokojowej. Możesz gotować je od razu lub przykryć wilgotną ściereczką i włożyć na chwilę do lodówki. Ugotowane raki możesz trzymać w lodówce przez 1-2 dni.
Raki przyrządza się tak samo jak kraby, homary i krewetki. Możesz zjeść ogon raka i wyssać sok, a pokruszoną skorupę wykorzystać w wywarze rybnym, maśle lub biskwicie.

Przetnij raka na pół, umieść czubek noża na środku głowy, a następnie przebij do deski. Obróć i zaczynając od głowy, przekrój raka wzdłuż na pół. Pamiętaj, by usunąć jelito w czasie gotowania. W tym celu ostrożnie pociągnij małą płetwę pod ogonem.

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *