Jak uprażyć orzechy włoskie? To doskonała przekąska nie tylko na co dzień, ale i na imprezy. Znane z krakowskiego rynku, mogą być przygotowane na kilka sposobów. Warto pamiętać, że spożywanie orzechów to bardzo mądra decyzja pod względem zbilansowanej diety. Orzechy zawierają bardzo dużo cennych minerałów i witamin, które wspomagają funkcjonowanie organizmu. Możesz je jeść w różnych wersjach, a prażone to niezwykle smaczny pomysł. Wypróbuj!
Jak łupać orzechy włoskie
Łupanie orzechów włoskich nie należy do najłatwiejszych zadań i często zabiera dużo czasu. Jak sobie z tym poradzić? Mamy dla ciebie kilka sprawdzonych sposobów:
- woda z solą – zanurz orzechy w osolonej wodzie i mocz przez około godzinę. Powinny dać się potem o wiele szybciej rozłupać.
- mikrofala – jeśli zależy ci na czasie, włóż orzechy do wody i wstaw w misce do mikrofalówki. Podgrzewaj aż woda zacznie wrzeć. Po wyjęciu skorupka będzie miękka i łatwo odejdzie od orzecha.
- młotek – orzechy możecie też delikatnie rozłupać za pomocą małego młotka lub tłuczka do mięsa.
- nóż – potrzebujesz małego, cienkiego nożyka z ostrą końcówką. Końcówkę noża lekko wbij w górną część orzecha. Następnie delikatnie przekręć nóż. Skorupka powinna się rozłupać.
Jak obrać orzechy włoskie ze skórki
Skórka włoskich orzechów jest gorzka, dlatego, aby nie popsuła smaku przekąski, należy ją obrać, co bywa czasochłonne. Mamy na to dwa sposoby:
- woda – obrane orzechy zanurz we wrzącej wodzie. Po minucie wylej wodę i osusz orzechy papierowym ręcznikiem. Następnie obierz nożykiem.
- piekarnik – orzechy możemy również włożyć na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury do 200 stopni. Po tym czasie skórka powinna sama się osypywać.
Jak uprażyć orzechy włoskie
Prażenie orzechów jest bardzo łatwe. Wystarczy rozgrzać patelnię, bez dodawania żadnego oleju czy tłuszczu. Kiedy patelnia będzie już gorąca, wrzuć orzechy i praż 2-3 minuty z obu stron.
Do prażonych orzechów możesz dodać na przykład miód albo karmel. Ważne jednak, aby dodać go w trakcie prażenia. Inną opcją jest sól, zioła albo papryka w proszku lub chili. Taki przysmak możesz podawać zawsze. Smacznego!
Zobacz też: