Jak zrobić chłodnik z botwiny?

jak zrobić chłodnik z botwiny

Chłodnik z botwiny (inaczej chłodnik litewski) kojarzy nam się z dzieciństwem i upałami. Orzeźwia i syci, a jednocześnie nie obciąża żołądka. Jak zrobić chłodnik z botwiny i dlaczego od czasu do czasu warto zarezerwować dla niego miejsce w menu?

Chłodnik z botwiny: właściwości i kaloryczność

Chłodnik z botwiny przygotowywany jest z liści i korzeni buraczków ćwikłowych. Ma doskonałe właściwości odżywcze i niewiele kalorii. Talerz chłodnika litewskiego to zaledwie ok. 200 kcal. Botwina jest źródłem witamin A, C, PP, B1 i B2, a także wielu minerałów, m.in. wapnia, fosforu czy żelaza. Warto zauważyć, że zawarta w botwinie witamina C wspomaga wchłanianie żelaza, więc po chłodnik litewski warto sięgnąć, jeśli zmagamy się z anemią. Chcąc, by zupa była jeszcze bogatsza w żelazo i witaminę C, możemy do niej dodać natkę pietruszki.

Do przygotowania chłodnika wykorzystujemy też kefir, jogurt naturalny, maślankę lub serwatkę, czyli źródła białka oraz wapnia. Fermentowane produkty mleczne zawierają żywe kultury bakterii, które wspomagają mikroflorę jelitową i pomagają w walce z niestrawnością, wzdęciami oraz zaparciami.

Jakie inne składniki odżywcze znajdziemy w chłodniku? To zależy od tego, jakie warzywa do niego dodamy. Przykładowo rzodkiewka to źródło potasu, magnezu i manganu. Potas zawiera też ogórek, który dodatkowo ma właściwości przeciwnowotworowe. Chłodnik z botwinki można podawać z ziemniakami (w formie puree sycą na dłużej niż pieczone!) oraz z jajkiem (źródło białka, tłuszczy oraz… żelaza!).

Zobacz też:

Jak zrobić chłodnik z botwiny?

Składniki:

  • 1 litr bulionu z warzyw
  • 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
  • kilka rzodkiewek
  • ogórek zielony
  • koperek lub pietruszka
  • sól, pieprz
  • 400 ml kefiru

Sposób przygotowania:

Botwinkę umyć i odciąć korzonki. Obrać buraczki, a następnie pokroić w kostkę. Łodyżki i liście posiekać.
Do gotującego się bulionu dodać buraczki. Gotować ok. 5-10 min, a następnie dodać liście. Gotować jeszcze 3 min.
Dodać sok z cytryny i ocet. Gotować przez minutę.
Ostudzić wywar z botwiną.
Dodać kefir, a następnie wymieszać i schłodzić.
Pokroić ogórki, rzodkiew oraz natkę pietruszki lub koper. Dodać do chłodnika.
Jako danie obiadowe podawać z ziemniakami lub jajkiem.

Jak zrobić chłodnik z botwiny wege?

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • 5 rzodkiewek
  • 1 ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 500 ml jogurtu kokosowego, sojowego lub roślinnego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Botwinkę umyć i pokroić w kostkę. Liście posiekać.
Obrać i pokroić ogórka i rzodkiewkę. Posiekać szczypiorek i koperek. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Botwinkę zalać wodą i gotować do miękkości. Na ostatnie 3 minuty dodać liście, a następnie doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wystudzić.
Do wystudzonego wywaru dodać jogurt. Dokładnie wymieszać z czosnkiem, rzodkiewką oraz ogórkiem. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.


Źródło:
Przepis na chłodnik wegetariański pochodzi z książki “Dieta wegetariańska na cztery pory roku” Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej oraz Ewy Sypnik-Pogorzelskiej

One reply on “Jak zrobić chłodnik z botwiny?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *