Jak zrobić masło klarowane?

masło klarowane

Masło klarowane cieszy się coraz większą popularnością, zwłaszcza wśród osób z nietolerancją laktozy. W tym przypadku usuwasz większość tradycyjnych składników mleka, które mogą wywołać problemy trawienne. Sprawdź, jak go przygotować w domowym zaciszu!

Co to jest masło klarowane?

Twoja znajoma poleciła Ci masło klarowane? Co to jest? To w 100 proc. czysty tłuszcz maślany, który wyróżnia się wyższą temperaturą dymienia. Zastanawiasz się, czym jest punkt dymienia? W ten sposób określamy temperaturę, do jakiej można podgrzać tłuszcz, zanim zacznie się dymić i palić. Masło klarowane ma wyższą temperaturę dymienia niż olej kokosowy, z pestek winogron, rzepakowy, sezamowy, słonecznikowy, a także smalec z kaczki lub gęsi. Pod tym względem wyprzedza go tylko krokosz barwierski, otręby ryżowe i rafinowana oliwa z oliwek (nie mylić z oliwą z oliwą z pierwszego tłoczenia).

Na maśle klarowanym możesz spokojnie smażyć różne potrawy, takie jak bliny, naleśniki i panierowany bakłażan. Proponowany produkt ma przyjemny, delikatny smak, dlatego świetnie sprawdzi się w daniach mlecznych i wegetariańskich. Wiele osób macza w nim kraby i homary. Masło klarowane nazywane jest czasami płynnym złotem.

To pyszny i wszechstronny produkt, który możesz stosować jako samodzielny sos, baza do sosów lub składników wielu potraw. Jeśli jednak masz alergię na mleko, powinnaś go unikać, ze względu na niewielką ilość mleka, która może pozostać.

Jak zrobić masło klarowane?

Słyszałaś wiele pozytywnych opinii na temat masła klarownego? Jak zrobić wspomniany produkt? Skorzystaj z naszych podpowiedzi!

Jak zrobić klarowane masło? Wypróbuj nasz przepis! Przygotuj 1 szklankę niesolonego masła, a następnie rozpuść go w 1-litrowym rondelku na małym ogniu. Gotuj go przez 10-15 minut lub do chwili, w której się rozpuści. Nie musisz go w tym czasie mieszać. Następnie zdejmij rondel z kuchenki na 5 minut. Zgarnij dokładnie piankę i powoli wylej żółty płyn. Pamiętaj, by zostawić na dnie garnka resztki mleka. Przykryj pokrywką rondelek i schowaj do lodówki. Masło klarowane to świetna alternatywa dla oleju. Działa tak samo, ale nadaje potrawie wspaniały, maślany smak. Z jednej szklanki masła otrzymasz ¾ szklanki proponowanego produktu.

Masło klarowane – jak zrobić w domu?

Masło klarowane świetnie smakuje i dłużej trzyma się w lodówce. Aby go przygotować, musisz odtłuścić mleko ze stopionego masła, a następnie pozostawić wodę na dnie naczynia.

Najpierw rozpuść masło na małym ogniu, uważaj, aby się nie zagotowało, ponieważ stałe mleko rozproszy się w tłuszczu i nie będziesz mogła go odtłuścić. Teraz odgarnij spienione mleko, które unosi się na powierzchni. Następnie przelej tłuszcz z jednego rondla do drugiego. Upewnij się, że woda (przypominająca białą, mleczną substancję) została w pierwszym garnku. W ten sposób otrzymasz masło klarowane. Co prawda nie ma tak bogatego smaku, jak tradycyjna wersja, ale możesz go dłużej trzymać w lodówce. Masło klarowane możesz zamrozić lub trzymać w lodówce przez kilka tygodni. Warto zaznaczyć, że wspomniany produkt nie przypali się podczas smażenia na dużym ogniu.

Zobacz też:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *