Kiedy i jak zacząć dziecku podawać gluten?

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych gluteniny i gliadyny występujących w ziarnach zbóż. Najprostszą w przygotowaniu formą podania go niemowlęciu jest kaszka manna. Najlepiej sprawdzi się produkt, który nie wymaga gotowania (np. firmy Bobovita).

Obecnie uważa się, że należy stopniowo przyzwyczajać organizm dziecka do glutenu od 5 albo 6 miesiąca życia. Byłoby dobrze, aby podczas wprowadzania glutenu niemowlę było karmione piersią. Mleko matki pomiędzy 5 a 6 miesiącem życia dziecka stanowi ochronę przed alergią na gluten. Ani wcześniej ani też później nie wykazuje już tak silnych właściwości ochronnych.

Podczas pierwszych dwóch miesięcy należy podawać 2-3 g produktu zbożowego na 100 ml jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *