Kolagen do picia: nowy sposób na odmładzanie?

kolagen do picia

Na rynku suplementów diety znajdziemy całą masę najróżniejszych środków, które mają pomóc nam w utrzymaniu prawidłowej kondycji włosów, skóry, paznokci oraz samopoczucia. Wśród nich kolagen do picia. Czy warto go stosować?

Kolagen –  źródło młodości

Każda z nas chciałaby wyglądać wiecznie młodo i mieć promienistą, zdrową skórę pozbawioną zmarszczek. Jednym z najbardziej popularnych źródeł młodości jest kolagen naturalny, który obecnie możemy znaleźć w niemal każdym kosmetyku typu anti-age albo anty-cellulit. Jakiś czas temu nastała również moda na kolagen do picia. Odśrodkowe działanie ma podobno dać o wiele lepsze i szybsze rezultaty w walce ze starzeniem się skóry. A czy tak jest naprawdę? Zdania są podzielone.

Czym jest kolagen i dlaczego jest tak ważny?

Zanim jednak przystąpisz do spożywania kolagenu w jedzeniu warto dowiedzieć się, czym on tak naprawdę jest. Wielu z nas kolagen znany jest jako produkt pozyskiwany z chrząstek kurcząt i ryb. Jednak znajduje się on także w ludzkim organizmie. Kolagen jest białkiem strukturalnym obecnym w tkance łącznej. Najwięcej kolagenu znajduje się więc w naszych włosach, kościach, skórze i naczyniach krwionośnych. Organizm ludzki wytwarza kolagen z aminokwasów, które są obecne w produktach bogatych w białko oraz witaminy A i C. Aby więc organizm mógł go wytwarzać powinniśmy spożywać dużo drobiu oraz czerwonych owoców jak maliny, jeżyny i jagody.

Zobacz też:

Sklasyfikowano różne form kolagenu, m. in.:

  • TYP I – to ten najlepiej poznany kolagen, który znajdziemy w skórze i tkance podskórnej. Jest w dużej mierze odpowiedzialny za powstawanie blizn.
  • TYP II, IX, X, XI- znajdziemy w chrząstkach stawowych.
  • TYP III – jest produkowany przez fibroblasty w skórze. Prekursor kolagenu typu I.
  • TYP IV – obecny w błonie podstawnej.
  • TYP V, VI – uzupełnia działanie kolagenu typu I. Znajdziemy go na granicy blizny i zdrowej tkanki.
  • TYP VII – występujące przede wszystkim w skórze i tętnicach.
  • TYP VIII – znajdziemy go w śródbłonku naczyń krwionośnych oraz w błonach śluzowych.
  • INNE, których rola biologiczna nie została jeszcze określona.

Dlaczego więc produkuje się kosmetyki z kolagenem oraz tworzy się suplementy diety w stylu kolagen do picia? Ponieważ z biegiem lat organizm przestaje produkować wystarczającą ilość kolagenu, co w efekcie wpływa na pogorszenie się stanu skóry oraz pojawianie się zmarszczek. Na obniżenie poziomu kolagenu wpływa także:

  • spożywanie alkoholu,
  • palenie papierosów
  • spożywanie zbyt dużej ilości cukrów.

To, że Twój organizm nie nadąża z produkcją kolagenu zaobserwujesz gołym okiem: bez niego skóra staje się sucha i traci jędrność. Zaczynamy też obserwować pierwsze zmarszczki. Niedobór kolagenu odbija się również na kondycji paznokci oraz włosów, a także uwidacznia się poprzez nasilony cellulit.

Kolagen do picia – czy warto?

Kolagen do picia występuje w sproszkowanej wersji, w formie ampułek lub gotowych napojów. Dodawać go możemy do soków albo koktajli. Jeśli taka forma ci nie odpowiada, to możesz też zakupić kolagen w tabletkach. To nowa moda, która zapanowałam na całym świecie. Jednak zdania naukowców są dosyć podzielone, gdyż specyfik ten nie zawsze się sprawdza. Wygląda na to, że jest to rzecz bardzo indywidualna. Warto jednak spróbować i sprawdzić, czy ten sposób działa na nasz organizm, ale nie należy się spodziewać ekstremalnie widocznych efektów. Kolagen do picia nie zaszkodzi, ale zapewne też i nie pomoże tak, jak tego oczekujemy. Na efekty jego stosowania musisz zaczekać około 3 miesięcy. Syntezę kolagenu wspomaga dieta bogata w witaminy A, C i E, czyli przeciwutleniacze. Z tego względu w trakcie suplementacji kolaganem warto pamiętać o stosowaniu zróżnicowanej diety bogatej w antyoksydanty.

Zobacz też:


Źródła:
Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Marona H., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Estetol Med Kosmetol 2012
Bojarewicz H., Dzwigulska P., Suplementy diety. Część II. Wybrane składniki suplementów diety oraz ich przeznaczenie, Hygeia Public Health 2012
Czubak K.A., Żbikowska H.M., Struktura, funkcja i znaczenie biomedyczne kolagenów, Ann. Acad. Med. Siles. 2014
Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Farmakoterapia, VOL 29 NR 11/12’19

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *