Leczo warzywne

leczo warzywne

Tradycyjne leczo jest potrawą kaloryczną: dodatek boczku i kiełbasy nie jest obojętny dla… naszych boczków. Dlatego zamiast niego proponuję Ci równie pyszne, ale zdecydowanie lżejsze leczo warzywne.

Jak zrobić leczo warzywne?

Przepis na leczo warzywne jest podobny do tradycyjnego sposobu wykonania tej węgierskiej potrawy. Potrzebujesz jedynie nieco innych składników:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka białej fasoli
  • puszka groszku
  • puszka kukurydzy
  • 4 pomidory lub puszka pomidorów krojonych
  • sól, pieprz, odrobina chilli do smaku

Przepis na leczo warzywne

Przejdźmy do wykonania! Na dużej patelni rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej obrany i drobno posiekany czosnek. Obierz, pokrój i dodaj cebulę. Smaż do momentu, kiedy się zeszkli. Następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj je. Po zagotowaniu pozostaw warzywne leczo na 30-40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Możesz podać je ze świeżym chlebem lub ryżem.

Lubisz eksperymenty? Od czasu do czasu dodaj jakiś nowy składnik: czerwoną paprykę, ciecierzycę, soczewicę itp. Dzięki temu Twoje nowe ulubione danie nigdy Ci się nie znudzi!

Smacznego!

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *