Lody cytrynowo–miętowe z owocami

Domowej roboty lody cytrynowo-miętowe

Lody własnej roboty to pyszny, orzeźwiający, a jednocześnie dietetyczny deser. Kto ma ochotę? Podrzucamy przepis na lody cytrynowo-miętowe z owocami.

Składniki (ok. 6-8 porcji):

  • 300 ml wody
  • sok z jednej dużej cytryny
  • miód lub syrop klonowy (ilość według uznania)
  • 8 listków mięty
  • miękkie owoce (borówki, porzeczki, maliny, truskawki, itp.)
jak zrobić lody w domu?
materiały prasowe

Wykonanie:

  1. Dokładnie mieszamy wodę z miodem lub syropem klonowym. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję dodajemy miętę, a następnie całość blendujemy.
  2. Dodajemy sok z cytryny.
  3. Myjemy i obieramy owoce. Następnie wrzucamy je do foremek do lodów, a następnie zalewamy zblendowaną masą.
  4. Wtykamy do pojemniczków patyczki.
  5. Pojemnik z lodami wkładamy na ok. 10 godzin do zamrażalki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.