Lody własnej roboty to pyszny, orzeźwiający, a jednocześnie dietetyczny deser. Kto ma ochotę? Podrzucamy przepis na lody cytrynowo-miętowe z owocami.
Składniki (ok. 6-8 porcji):
- 300 ml wody
- sok z jednej dużej cytryny
- miód lub syrop klonowy (ilość według uznania)
- 8 listków mięty
- miękkie owoce (borówki, porzeczki, maliny, truskawki, itp.)

Wykonanie:
- Dokładnie mieszamy wodę z miodem lub syropem klonowym. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję dodajemy miętę, a następnie całość blendujemy.
- Dodajemy sok z cytryny.
- Myjemy i obieramy owoce. Następnie wrzucamy je do foremek do lodów, a następnie zalewamy zblendowaną masą.
- Wtykamy do pojemniczków patyczki.
- Pojemnik z lodami wkładamy na ok. 10 godzin do zamrażalki.