Mazurek z migdałami, karmelem i śliwkami w czekoladzie

Mazurek to nieodłączny element Wielkanocy. Właściwie przygotowane ciasto to jedno, jednak prawdziwym sekretem mazurków jest to, co na wierzchu: dekoracja! Podrzucamy przepis na mazurek z migdałami, karmelem i śliwkami w czekoladzie.

Składniki :

Ciasto

  • 1 op. migdałów w płatkach KRESTO
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka L + 1 żółtko
  • 360 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 duża pomarańcza
  • 2–3 krople olejku pomarańczowego
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli

Dodatki

  • 1 op. śliwek suszonych kalifornijskich KRESTO SELECT
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej (łącznie 200 g)
  • ok. 100 ml śmietany 30%
  • 1 średnia pomarańcza
  • 1 puszka masy karmelowej
materiały prasowe

Sposób wykonania:

1. Masło, cukier, cukier waniliowy i 3 żółtka przełóż do misy miksera. Ubijaj około 10 minut do uzyskania jasnego kremu. Dodaj białka, zmiksuj.
2. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól. Wsyp do ubitego kremu. Wymieszaj całość mikserem na małych obrotach.
3. Dużą pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, zetrzyj na drobnych oczkach i wraz z olejkiem dodaj do misy miksera.
4. Dodaj migdały i całość wymieszaj łyżką.
5. Nagrzej w międzyczasie piekarnik do 165°C, z funkcją góra-dół.
6. Formę (25×30 cm) wyłóż papierem, przełóż ciasto, wyrównaj i piecz do ładnego zezłocenia (ok. 25 minut).
7. Ciasto wyciągnij z piekarnika i po około 30 minutach wyłóż na nie masę karmelową.
8. Śliwki poprzecinaj na połówki.
9. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając śmietankę.
10. Średnią pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, zetrzyj na drobnych oczkach, dodaj do czekolady, całość wymieszaj.
11. Jeżeli czekolada jest za gęsta, możesz dodać odpowiadającą ci ilość dodatkowej śmietanki.
12. Połówki śliwek otaczaj w czekoladzie i przy pomocy dwóch widelców lub pincety układaj na cieście.
13. Ciasto możesz na koniec ozdobić kawałkami pomarańczy, listkami (gałązkami bukszpanu).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *