Chcesz poznać najlepsze sposoby parzenia kawy? Musisz wypróbować kilka z tych wskazówek. Dzięki nim twoja kawa zawsze będzie smakować znakomicie. Do wyboru masz kilka metod. Możesz więc dopasować je do twojego gustu i kubków smakowych!
Sposoby parzenia kawy – cenne wskazówki
Zanim poznasz sprawdzone i najpopularniejsze metody parzenia pysznej kawy, musisz wiedzieć, o pewnych trikach, które sprawią, że ten napój stanie się jeszcze lepszy!
- Zamiast kupować zmieloną kawę, lepiej kupić ziarna, a następnie zmielić je samodzielnie w domu za pomocą młynka. Automatyczne ekspresy mogą również zmielić kawę przed zaparzeniem w zależności od ekspresu. Taka kawa będzie bardziej aromatyczna.
- Staraj się kupować arabikę, a nie ziarna robusty – są mocniejsze i lepiej pachną niż robusta.
- Metoda parzenia kawy przez filtr jest również dobra, ponieważ daje kawę o delikatnej i gładkiej konsystencji, która jest gdzieś pomiędzy soczystą kawą a herbatą. Smak nalewanej kawy jest często bardziej wyrazisty, częściowo ze względu na filtrację, która nadaje płynowi połysk i klarowność, a częściowo z powodu ilości wody użytej w stosunku do kawy mielonej.
- Kawa z aeorpressu to jedena z najbardziej lubianych kaw. Uwielbiamy ją za wszechstronność. Jest to metoda, która z zadowoleniem przyjmuje improwizację i delikatny i jedwabisty posmak w ustach. Kawa AeroPress może być dość skoncentrowana i podobna do espresso w swojej intensywności lub można ją zalać przegotowaną wodą, aby powiększyć jej objętość.
- Kawa parzona na zimno jest rześka i orzeźwiająca. W ustach jest jedwabista i lekka. W zależności od rodzaju kawy, którą wybierzesz – smaki mogą być owocowe, cierpkie lub czekoladowe i bogate.
Rodzaje kawy
Istnieją dwa rodzaje ziaren kawy – arabika i robusta. Arabica to najpopularniejszy rodzaj kawy, bez wątpienia. W zależności od tego, kogo zapytasz, wielu miłośników kawy woli używać ziaren Arabiki ze względu na jej smak. Ziarna Arabiki, zwykle używane do czarnej kawy, mają słodszy, bardziej złożony smak, który można pić bezpośrednio. Zabawne jest to, że chociaż jest najpopularniejsza, nie zawiera tak dużo kofeiny jak Robusta.
Robusta jest tańsza i mocniejsza. Ze względu na gorzki smak Robusta jest zwykle używana do napojów espresso i rozpuszczalnych mieszanek kawowych. Jeśli twój poniedziałkowy poranek senny, sięgnij po filiżankę kawy na bazie ziaren Robusty. Ich wysoka zawartość kofeiny obudzi cię od razu!
Sprawdź, czym jest zielona kawa!
Istnieje wiele rodzajów napojów kawowych. Do najpopularniejszych należą:
- Black
- Latte
- Cappuccino
- Americano
- Espresso
- Flat white
- Irish
- Mocha
Sposoby parzenia kawy – najpopularniejsze
Istnieje wiele sposobów parzenia kawy, na przykład:
Kawa po turecku – jak parzyć kawę w tygielku
Jeśli szukasz sposobu na zaparzenie kawy po turecku, musisz wykonać następujące czynności:
- Dodaj wodę do cezve (ibrik/tygielek), około 50 mililitrów na filiżankę kawy
- Dodaj cukier do smaku, mieszając, aby go rozpuścić
- Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i dodaj łyżeczkę kawy na filiżankę
- Zagotuj kawę.
- Zdejmij kawę z ognia natychmiast po doprowadzeniu do pierwszego wrzenia, wyrzuć nagromadzoną pianę i dobrze wymieszaj.
- Kawę gotuje się dwa razy, uważając, aby między jednym a drugim wrzeniem usunąć cezve z ognia. Piankę można wyrzucić lub przechowywać przed wymieszaniem
- Pozwól, aby pozostałe fusy opadły przed podaniem. Po dwukrotnym zagotowaniu można dodać do garnka łyżkę zimnej wody, aby przyspieszyć ten proces.
Ten rodzaj kawy cieszy się głównie popularnością na Bliskim Wschodzie. Jest wytwarzany w cezve -typowy garnek z długim uchwytem wykonany z miedzi lub mosiądzu. Aby go zrobić, potrzebna jest bardzo drobno zmielona kawa, a tradycyjny mosiężny młynek jest używany do uzyskania proszku tak drobnego jak cukier puder. Kawę po turecku pije się z małych filiżanek, gdy fusy całkowicie opadnie na dno.
Jak parzyć kawę w kawiarce
Kawiarka to niezwykle przydatne urządzenie do parzenia kawy na kuchence. Pozwala osiągnąć aromatyczny i kremowy efekt. Kawa jest mocna i niezwykle intensywna. Jak ją zaparzyć?
- Podgrzej wodę. Doprowadź wodę do wrzenia i zdejmij z ognia.
Robimy to, aby nie dopuścić do zbytniego nagrzania się kubka i gotowania kawy, nadając jej metaliczny posmak. - Zmiel kawę. Do napełnienia kosza z filtrem potrzebna jest ilość kawy, która wynosi około 15 do 17 gramów.
- Dodaj podgrzaną wodę i napełnij do kreski na dole zaparzacza.
- Włóż filtr na dno zaparzacza.
- Napełnij pojemnik kawą, lekko ubij i wyrównaj powierzchnię palcem. Usuń luźne fusy z górnej krawędzi koszyka filtra.
- Skręć dolny i górny element kawiarki. Używaj gorących podkładek i nie dokręcaj zbyt mocno.
- Postaw zaparzacz na kuchence. Użyj umiarkowanego gazu i upewnij się, że uchwyt nie jest narażony na ciepło. Pozostaw górną pokrywę otwartą.
- Kawa zacznie wypływać, usłyszysz kapanie i zobaczysz intensywnie brązowy strumień, który będzie stopniowo stawał się jaśniejszy. Gdy strumień przybierze kolor żółtego miodu, zdejmij kawiarkę ze źródła ciepła i zamknij pokrywkę.
- Owiń dno kawiarki schłodzonym ręcznikiem lub polewaj go zimną wodą z kranu, aby zatrzymać ekstrakcję. Robimy to, aby kawa nie nabrała metalicznego smaku. Chodzi o to, aby uzyskać stosunkowo niewielką ilość kawy, która jest bardzo skoncentrowana i bogata.
- Jak tylko kawa przestanie bulgotać, przelej ją do filiżanek lub dzbanka. W zależności od preferencji można rozcieńczyć gorącą wodą.
Zobacz, czy można pić kawę w ciąży!
Sposoby parzenia kawy – jak parzyć kawę przez filtr?
Jeśli szukasz sposobu na zaparzenie kawy filtrowanej, wykonaj te proste czynności:
- Najpierw zagotuj wodę
- Musisz sprawdzić, czy kawa jest dobrze zmielona
- Oczyścić filtr przegotowaną wodą
- Umieść filtr na garnku i wyczyść go ponownie przegotowaną wodą
- Wylej wodę
- Wlej kawę i rozłóż ją na filtr, delikatnie potrząsając dzbankiem
- Należy wlać wodę i pozostawić na 45 sekund do wrzenia
- Zacznij powoli wlewać wodę po 30 sekundach od środka do rogu
- Kontynuuj nalewanie od środka do rogu
- Ten proces zajmie od 3 do 4 minut, a następnie delikatnie wymieszaj łyżką
- Wyjmij filtr i kawa gotowa do podania
Jak parzyć kawę cold brew
Jeśli szukasz sposobu na zaparzenie kawy na zimno, wykonaj następujące czynności. Oto, jak to działa:
- Zmiel grubo kawę, co możesz zrobić samodzielnie w domu lub w dowolnym miejscu, w którym kupujesz ziarna.
- Połącz fusy z wodą, a następnie pozostaw na noc lub przez około 12 godzin.
- W tym czasie kawa powoli wlewa się do wody, tworząc mocny, skoncentrowany napar. Odcedź następnego ranka i gotowe!
Oto najpopularniejsze sposoby parzenia kawy. Który z nich lubisz najbardziej?