Składniki:
- 700 g dyni hokkaido (lub innej obranej ze skórki)
- 2 średniej wielkości czerwone papryki
- 10 pomidorów suszonych z zalewy olejowej
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartych migdałów
- 250 ml oleju rzepakowego (z pierwszego tłoczenia na zimno)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni olej i podsmażaj dynię do momentu, aż się zarumieni.
- Pokrój w kostkę paprykę i dodaj do dyni. Smaż oba składniki przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodaj pokrojoną szalotkę, ząbki czosnku i tarte migdały. Smaż 2-3 minuty.
- Przełóż wszystkie składniki do pojemniczka.
- Dodaj suszone pomidory i zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.
- Pasta z dyni, papryki i suszonych pomidorów będzie doskonała jako dodatek do pieczywa.
Zobacz też: