Pasta z dyni, papryki i suszonych pomidorów

Składniki:

  • 700 g dyni hokkaido (lub innej obranej ze skórki)
  • 2 średniej wielkości czerwone papryki
  • 10 pomidorów suszonych z zalewy olejowej
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartych migdałów
  • 250 ml oleju rzepakowego (z pierwszego tłoczenia na zimno)
  • sól, pieprz
materiały prasowe

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni olej i podsmażaj dynię do momentu, aż się zarumieni.
  2. Pokrój w kostkę paprykę i dodaj do dyni. Smaż oba składniki przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Następnie dodaj pokrojoną szalotkę, ząbki czosnku i tarte migdały. Smaż 2-3 minuty.
  4. Przełóż wszystkie składniki do pojemniczka.
  5. Dodaj suszone pomidory i zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.
  6. Pasta z dyni, papryki i suszonych pomidorów będzie doskonała jako dodatek do pieczywa.

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *