kobiecy.pl

Produkty bogate w białko: jakie wybrać?

produkty bogate w białko

produkty bogate w białko

Czy warto jeść produkty bogate w białko? Oczywiście, że tak! Białko od pewnego czasu błędnie bywa uznawane za źródło energii, ale nie jest to jego podstawa rola w organizmie. Proteiny są wykorzystywane przede wszystkim jako budulec mięśni, tkanek i kości. Wspierają także układ immunologiczny oraz poprawiają wygląd i elastyczność skóry. Ponadto białko stanowi składnik krwi i limfy. Nazywane jest również składnikiem szczęścia, gdyż wpływa na wytwarzanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Białko również daje nam uczucie sytości, co pomaga w trakcie każdej diety odchudzającej. Jak widać warto więc je spożywać!

Produkty bogate w białko

Co ma najwięcej białka i jakie produkty warto spożywać? Do wyboru masz wiele produktów, które są nie tylko smaczne, ale także i zdrowe. Oto po co powinnaś sięgać:

Kurczak: białko

Mówi się, że kurczak jest jednym z produktów, które zawiera najwięcej białka, ale jak to wygląda na liczbach? Otóż gotowana pierś z kurczaka bez skóry (172 gramy) zawiera 54 gramy białka. Odpowiada to 31 gramom białka na 100 gramów. Pierś z kurczaka ma również 284 kalorii, czyli 165 kalorii na 100 gramów. 80% kalorii pochodzi z białka, a 20% z tłuszczu. Pierś z kurczaka jest szczególnie popularna wśród kulturystów i osób chcących schudnąć. Wysoka zawartość białka i niska kaloryczność oznacza, że możesz jeść więcej kurczaka, nie martwiąc się o zbyt wiele kalorii. Pamiętaj jednak, że podstawą zdrowej diety jest różnorodność! Codzienny lunch złożony z kurczaka i ryżu absolutnie nie jest jej definicją!

Wegańskie białko

Nie jesz mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego? Nie martw się! Masz również wiele możliwości uzupełnienia białka w swoim organizmie. Sięgaj więc po:

Dzienne zapotrzebowanie na białko

Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na białko wynosi 0,8 grama na kg masy ciała.

Sprowadza się to do:

Może to wystarczyć, aby zapobiec niedoborom, ale ilość, której potrzebujesz, zależy od wielu czynników, w tym poziomu aktywności, wieku, masy mięśniowej, celów budowy ciała i ogólnego stanu zdrowia. Oczywiście będziesz potrzebować więcej białka, jeśli ćwiczysz regularnie.

Dlaczego białko jest tak ważne? Pełni szereg istotnych funkcji w organizmie!

Za dużo białka w diecie

Białko jest potrzebne, ale zbyt duża ilość białka w organizmie może skutkować wieloma przykrymi konsekwencjami. Diety wysokobiałkowe mogą powodować utratę wagi, ale ten rodzaj utraty wagi może być tylko krótkotrwały. Nadmiar spożywanego tłuszczu jest zwykle magazynowany w postaci tkanki tłuszczowej, podczas gdy nadmiar aminokwasów jest wydalany. Może to z czasem prowadzić do przyrostu masy ciała, zwłaszcza jeśli próbując zwiększyć spożycie białka sięgasz po produkty jednocześnie wysokotłuszczowe. Badania wykazały, że przyrost masy ciała był istotnie związany z dietami, w których białko zastępowało węglowodany, ale nie z tym, że zastępowało tłuszcz.

Często spożywanie zbyt dużej ilości białka objawia się także nieprzyjemnym oddechem, odwodnieniem i zparciami. Może też prowadzić do chorób serca, zaburzeniem pracy nerek i wątroby oraz zwiększeniem ryzyka zachorowania na nowotwór. Należy więc zachować zdrowy rozsądek utrzymując zawartość białka w diecie na poziomie 25%-30% spożywanych kalorii.

Zobacz też:


Źródła:
Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Helena Ciborowska, Anna Rudnicka, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019

Exit mobile version