Figa to skarbnica witamin i składników mineralnych. By zamknąć je w słoiczku na zimę wystarczy przygotować konfiturę z fig. Przepis jest banalny!
Składniki:
- 1 kg świeżych fig
- 200 g cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii
- ok. 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przepis na konfiturę z fig:
Umyj figi, odetnij ich końce i pokrój na plasterki. Następnie włóż do garnka. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, z pomarańczy, cukier, ziarenka wanilii oraz cynamon. Gotujemy do momentu, aż figi zaczną się rozpadać, a następnie przykręcamy ogień. Konfiturę z fig gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia od czasu do czasu mieszając. Gdy zgęstnieje przelewamy ją do wcześniej wyparzonych słoiczków pozostawiając ok 1-1,5 cm wolnej przestrzeni do wieczka. Ustawiamy słoiczki denkiem do góry. Czekamy aż słoiczki wystygną.
Z czym jeść konfiturę z fig?
Konfiturę z fig możecie jeść ze świeżym chlebem (najlepiej na kawasie) lub w duecie z serem pleśniowym. Dobrze smakuje także z croissantem lub ciastem drożdżowym.