Jeśli często chodzisz do modnych kawiarni lub restauracji, prawdopodobnie słyszałeś już o cold brew. Jesteś kawoszem i nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? W takim razie musisz koniecznie jej spróbować. Wspaniale Cię orzeźwi w upalne dni. Sprawdź, jak możesz ją przyrządzić w domowym zaciszu.
Cold brew – co to?
Zastanawiasz się, czym różni się cold brew od kawy mrożonej? Cold brew odnosi się do procesu przygotowywania napoju, a nie jego temperatury . Jeśli chcesz zmaksymalizować smak i zminimalizować kwasowość, mocz ziarna kawy przez 12 godzin. Z kolei kawa mrożona wykorzystuje gorącą wodę do wydobycia smaku. Następnie barista dodaje do niej trochę lodu.
Cold brew wykorzystuje czas, a nie ciepło, do ekstrakcji olejków, cukrów i kofeiny z ziaren. Skierowana jest do osób, które lubią planować z dużym wyprzedzeniem. Zimne parzenie to długi proces, trwający od 12 do 24 godzin. Warto jednak poświęcić trochę czasu, by później delektować się gładkim, bogatym naparem o niskiej kwasowości. Co ważne, mogą ją pić nawet osoby z wrażliwym układem trawiennym.
Jak zrobić cold brew?
Kawa cold brew chłodzi organizm, dlatego idealnie sprawdzi się podczas letnich upałów.
Zmiel ziarna dość grubo, następnie dodaj je do pojemnika. Teraz wlej litr zimnej, przefiltrowanej wody, przykryj pojemnik i włóż go do lodówki na około 12 godzin. Następnego dnia możesz delektować się mocnym, skoncentrowanym naparem. Pamiętaj, by rano go przefiltrować. Dzięki temu otrzymasz przepyszną kawę bez fusów.
Kawa parzona na zimno jest pyszna, lekko słodka i super odświeżająca. Wypróbuj nasz cold brew przepis już dziś.
Powolne naparzanie wyciąga z ziaren wspaniały smak. Jeśli napój cold brew jest zbyt mocny, dodaj do niego kilka kostek lodu, by nieco go rozcieńczyć. Jeżeli dalej jest dla Ciebie za mocny, po prostu dolej szklankę wody lub mleka. Smacznego!
Choć przygotowanie kawy cold brew zajmuje dużo czasu, nie jest zbyt skomplikowane. Nie musisz być doświadczonym baristą, by zrobić ją samodzielnie.
Jeśli już umiesz odpowiedzieć na pytanie: cold brew-co to jest i potrafisz przyrządzić klasyczny napar, zastanów się nad wersją z mlekiem i miodem. Jeżeli lubisz słodką kawę, a nie chcesz dodawać do niej cukru, z pewnością przypadnie Ci do gustu. Cold brew jest gładki, pyszny i wyrazisty. Dodając do niego ½ szklanki pełnego mleka i łyżkę miodu, otrzymasz pyszny, orzeźwiający napój.
Herbata cold brew
Zimne parzenie pozwala wydobyć w ulubionej herbacie nowe, oryginalne smaki. Możesz zmieszać dwa gatunki, by stworzyć wyjątkowy napój. Zastanawiasz się, jak samodzielnie zrobić herbatę cold brew? Jeśli tak, proponujemy Ci łatwy i sprawdzony przepis.
Składniki:
- herbata sypana,
- filtrowana woda,
- słoiki typu weck lub zaparzacz do mrożonej herbaty,
- sitko do herbaty, jeśli nie używasz zaparzacza do mrożonej herbaty,
- miarka do herbaty,
- szklane kubki,
- lód (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Wsyp susz owocowy lub herbatę ziołową do dzbanka albo szklanego pojemnika, a następnie wlej wodę zimną lub o temperaturze pokojowej.
Przykryj dzbanek i włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin. Herbatę cold brew możesz zaparzać do 24 godzin.
Odcedź liście za pomocą sitka lub zaparzacza do mrożonej herbaty.
Wlej napój do kubka, dodaj do niego opcjonalnie kostki lodu i gotowe.