kobiecy.pl

Przepis na zupę czosnkową

materiały PR

Pomysł na rozgrzewający obiad podczas jesiennych dni? Zupa czosnkowa, oczywiście! Rozgrzeje, ale też pomoże zwalczyć bakterie i wirusy.

Zupa czosnkowa: właściwości

Zupa czosnkowa to idealne rozwiązanie nie tylko na jesienne chłody, ale również wtedy, gdy czujesz pierwsze objawy przeziębienia. Oczywiście wszystko za sprawą wyjątkowych właściwości czosnku, który dzięki zawartości allicyny jest uznawany za naturalny antybiotyk. Allicyna działa wiruso-, bakterio- i grzybobójczo. To wciąż nie wszystko! W ząbku czosnku znajdziemy m.in.:

Za co jeszcze cenimy czosnek? Po pierwsze za wspomaganie pracy jelit i ułatwianie trawienia, ale też za zwalczanie wolnych rodników. To przez nie szybciej się starzejemy, a część naszych komórek przekształca się w nowotworowe! Z dobrych wiadomości możemy zaserwować jeszcze dwie: regularne jedzenie czosnku pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL i ciśnienie krwi.  W uproszczeniu można powiedzieć, że czosnek działa podobnie jak aspiryna: zmniejsza gęstość krwi i wpływa na pracę śródbłonka naczyniowego. Dzięki niemu zwiększa się elastyczność naczyń krwionośnych i usprawniony zostaje przepływ krwi. Wszystko to sprawia, że obniża się ryzyko wystąpienia zawałów i udarów. Same rozumiecie, skąd nasza fascynacja zupą czosnkową! 🙂

Przepis na zupę czosnkową

Składniki:

materiały PR

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj bulion. Wlej do niego jajka i po 10 sekundach rozmąć je widelcem.
  2. Obierz i zetrzyj czosnek, a następnie dodatkowo rozetrzyj go łyżką
  3. Ułóż czosnek na talerzach. Dodaj ser żółty.
  4. Przygotuj grzanki: pokrój pieczywo w kostki, a następnie podpiecz na patelni.
  5. Nałóż bulion na talerze, dodaj grzanki, posyp natką pietruszki.

Twoja zupa czosnkowa jest już gotowa. Smacznego!

Exit mobile version