Co powiesz na ciasteczka owsiane fit? Brzmi smacznie i zdrowo prawda? Z pewnością pokochasz ich smak, a większość osób wcale nie zorientuje się, że są pozbawione cukru czy mąki. Jeśli szukasz przepisów na ciasteczka fit, mamy dla ciebie kilka inspiracji!
Ciasteczka owsiane fit z czekoladą
Ciasteczka owsiane z kawałkami czekolady są chyba najbardziej znane i lubiane przez wszystkich. Oto ich zdrowa wersja!
Potrzebujesz:
- 1/2 kubka płatków owsianych
- 1 kubek pszennej mąki (możesz ją też zastąpić razową)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczkę cynamonu
- 1 kubek rozdrobnionej czekolady – ciemnej lub gorzkiej
- 1/2 kubka masła
- 1 kubek brązowego cukru lub zamiennika w postaci stewii lub ksylitolu
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
- szczyptę soli
Sposób przygotowania:
Płaski owsiane przesyp do miski i dodaj odrobinę wody. Zblenduj je dokładnie. Jeśli używasz ekspresowych płatków owsianych, możesz ominąć ten krok. Dodaj do zblendowanych płatków wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. W inne misce wymieszaj cukier lub jego zamiennik z masłem. Następnie dodaj jajko i ekstrakt z wanilii. Mieszaj aż uzyskasz puszystą masę. Do masy dodaj wszystkie suche składniki, oprócz czekolady. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj kawałki czekolady. Z tak przygotowanej masy uformuj, okrągłe, płaskie ciasteczka. Następnie ułóż je na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez około 12 minut. Wystaw do ostygnięcia.
Ciasteczka owsiane z bananem
Do wykonania tych ciasteczek będziesz potrzebować tylko trzech lub czterech składników. Proste, zdrowe i przepyszne!
Potrzebujesz:
- 1 dużego banana
- 1 kubek mąki owsianej
- 3/4 kubka płatków owsianych
- 1/2 kubka kawałków czekolady (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Rozgnieć banana za pomocą widelca. Zmieszaj z płatkami i odrobiną wody. Otrzymasz w ten sposób nieco bardziej wilgotną masę niż tą, którą zazwyczaj wykorzystuje się do wypieków. To nie szkodzi! Teraz możesz dodać do masy mąkę i dokładnie wymieszać. Kiedy uzyskasz w miarę gładką masę, dodaj kawałki czekolady, o ile chcesz. Z masy uformuj ciasteczka. Ułóż je na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 10 minut. Gotowe!
Ciasteczka owsiane fit żurawiną
A może zamiast banana żurawinę? Doda ona ciasteczkom odrobiny kwaskowego smaku, co sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. Poza tym żurawina jest bardzo zdrowa!
Potrzebujesz:
- 1/2 kubka masła
- 1 kubek brązowego cukru lub jego zamiennika
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
- 1/2 kubka płatków owsianych
- 1 kubek mąki pszennej lub razowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczkę cynamonu
- szczyptę soli
- 1/2 kubka suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Zmieszaj masło z cukrem. W osobnej misce przygotuj płatki owsiane – zmieszaj je z odrobiną wody. Dodaj do płatków mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dokładnie wymieszaj. Następnie połącz wraz z masłem i cukrem. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i dodaj suszoną żurawinę. Z takiej masy uformuj ciasteczka. Rozłóż je na blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 12 minut. Do ciasteczek opcjonalnie możesz dodać jeszcze orzechy albo kawałki czekolady.
Ciasteczka orkiszowe fit
A co powiesz na ciasteczka orkiszowe? Smakują świetnie i są jeszcze zdrowsze!
Potrzebujesz:
- 150 g mąki orkiszowej
- 60 g oleju kokosowego
- 40 g brązowego cukru lub jego zamiennika
- 160 g serka ricotta
- 1 łyżkę proszku do pieczenia
- 1 łyżkę cynamonu
- 1 kubek kawałków czekolady
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w blenderze mąkę, cukier, olej, serek, proszek do pieczenia i cynamon. Zblenduj na gładką masę. Dodaj kawałeczki czekolady i wstaw masę do lodówki na około 15 minut. Uformuj ciasteczka i rozłóż na blasze. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. Gotowe!