Puszysty omlet po włosku [PRZEPIS]

puszysty omlet po włosku przepis
Co powiesz na małą wariację na temat zwykłego omleta? Wystarczy tylko jedna zmiana, by Twój omlet stał się puszysty niczym śnieg za oknem: zamiast mieszać widelcem jajka z mlekiem, ubijamy białko!

Puszysty omlet po włosku

Dzięki pysznym dodatkom mój omlet po włosku będzie świetną propozycją śniadania białkowo-tłuszczowego albo pożywnej kolacji. Ponieważ wierzę, że najłatwiej jest trzymać dietę, gdy gotujemy dla całej rodziny, to jest to danie sprawdzone również na dzieciach w różnym wieku. Jak do tej pory 100 proc. pozytywnych opinii. Wcinają aż im się uszy trzęsą. Gotowa? No to robimy!

Puszysty omlet po włosku: składniki

  • Pomidory koktajlowe – 160 g (8 x Sztuka)
  • Szynka parmeńska (Prosciutto) – 75 g (5 x Plaster)
  • Masło ekstra – 10 g (2 x Łyżeczka)
  • Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
  • Jaja kurze całe – 168 g (3 x Sztuka)
  • Rukola – 30 g (1.5 x Garść)
  • Ser, parmezan – 16 g (2 x Łyżka)

Puszysty omlet po włosku: sposób przygotowania

Rozgrzewamy masło na patelni. Wlewamy roztrzepane z solą żółtka.
W oddzielnej miseczce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Przekładamy
pianę na ścięte żółtka. Przykrywamy patelnię pokrywką. Smażymy kilka minut.
Podsmażamy na drugiej patelni przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Na koniec dodajemy szynkę parmeńską, ciepłe pomidorki. Chwilę podsmażamy.
Po nałożeniu na talerz posypujemy rukolą.
Przedstawiona porcja ma około 550 kcal. Odejmij jedno jajko i 2 plasterki szynki, a zejdziesz do ok. 400 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *