Roślinna dieta cieszy się rosnącą popularnością wśród konsumentów na całym świecie, a wraz z nią – alternatywy popularnych produktów spożywczych, takie jak sosy, warzywne burgery, kiełbaski czy pasty. Po wegańskie odpowiedniki coraz częściej sięgają nie tylko weganie, lecz także osoby na co dzień spożywające mięso, jednak ciekawe nowych trendów i smaków. Po wszystkie te produkty kiedyś trzeba było jechać do specjalistycznych sklepów a dziś są dostępne na wyciągnięcie ręki w każdej z ponad 3 tysięcy Biedronek na terenie całego kraju.
Wegańska alternatywa nie tylko dla wegan
Nie każdy wie, że umiejętnie przygotowane i doprawione dania bezmięsne pozwalają uzyskać smak bardzo zbliżony do oryginalnej potrawy. To dobra alternatywna zarówno dla osób, które wykluczyły produkty mięsne z diety, jak i dla tych, którzy nadal je jedzą, ale chcieliby spróbować nowych smaków. Jak więc grillują weganie i dlaczego rośnie liczba osób rezygnujących z mięsa lub wprowadzających do jadłospisu także wegańskie pozycje? O fenomenie diety roślinnej oraz ulubionych przepisach grillowych opowiada szefowa kuchni Adriana Marczewska:
Dawniej dieta roślinna kojarzyła się z rezygnacją z ulubionych smaków oraz momentów, takich jak gotowanie z rodziną lub grill zdominowany przez mięso. Dziś coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę, że kuchnia wegańska to już nie tylko warzywa i owoce. Warzywne burgery i kiełbaski trudno odróżnić w smaku od mięsnych. Do tego dania roślinne przygotujemy łatwiej i szybciej niż potrawy kuchni tradycyjnej. Wegańskie produkty są obecnie tanie oraz łatwo dostępne.- mówi Adriana Marczewska, szefowa kuchni,
Zasmakuj w kuchni wegańskiej, próbując przepisów na wege grilla wybranych przez Adrianę Marczewską oraz Biedronkę!
Burger z buraka z szybkimi letnimi piklami, ziołowym majonezem i grillowanym pomidorem:
Składniki:
- Burgery z burakami Go Vege 4szt
- Okrągłe bułki np. burgerowe lub wiejskie 4szt
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duży pomidor
- 6 łyżek majonezu Go Vege
- Kilka gałązek natki, koperku i szczypiorku
- 3 ogórki gruntowe
- 1 kalarepa
- 1 marchewka
Zaprawa do szybkich pikli:
- 2 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- 1 goździk
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 100 ml octu jabłkowego
- 300 ml wody
Przygotuj szybkie pikle: Ogórki pokrój na cieniutkie plasterki (możesz to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw), kalarepkę obierz i pokrój na cienkie zapałki, marchewkę obierz i pokrój na cienkie plasterki. Wszystkie pokrojone warzywa umieść w szklanym słoiku lub metalowej misce. Zagotuj wodę z octem i dodaj pozostałe składniki zaprawy (liście laurowe, goździk, czosnek, ziele, cukier i sól). Zagotuj całość i zalej warzywa. Takie szybkie pikle będą gotowe już po 15 minutach, ale możesz przechowywać je w lodówce nawet 2 tygodnie.
Wszystkie zioła dokładnie posiekaj i wymieszaj z majonezem Go Vege. Burgery z Buraka Go Vege posmaruj oliwą i grilluj 7-8 minut z każdej strony (najlepiej wykorzystać do tego tackę aluminiową). Pod koniec grillowania burgerów zrumień na ruszcie przecięte wzdłuż bułki i pokrojonego w grube plastry pomidora. Pora złożyć burgera! Na dolnej połówce bułki rozsmaruj majonez, połóż odciśnięte z zaprawy pikle, grillowanego burgera i pomidora. Całość zamknij posmarowaną ziołowym majonezem połówką bułki. Gotowe!
Przygotuj mnie w domu! W przepisie wykorzystano: burgery z burakami Go Vege 4szt (7,99 zł), majonez wegański Go Vege (2,99 zł / dostępny w ofercie od sierpnia)
Gyros Tofu w tortilli z marynowanym grillowanym tofu, falafelem, kukurydzą, warzywami i wegańskim sosem tzatzyki:
Przygotuj gyros tofu w tortilli z marynowanym grillowanym tofu, falafelem, kukurydzą, warzywami i wegańskim sosem tzatzyki.
Składniki:
- 4 pszenne tortille
- 2 opakowania naturalnie wędzonego tofu Go Vege
- 1 opakowanie Falafel Go Vege
- Sos czosnkowy Go Vege
- 2 ogórki gruntowe
- 3 gałązki koperku
- 1 opakowanie mix sałat, np. z rukolą
- 1 pomidor
- 2 czerwona cebula
- 2 kolby kukurydzy
- 5 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
- ¼ łyżeczki: cynamonu, suszonego czosnku, papryki, suszonego oregano i kuminu
- Sól i pieprz
Przygotuj marynatę do tofu: 3 łyżki oliwy wymieszaj z suszonymi przyprawami, musztardą, koncentratem i sosem sojowym. Tofu pokrój w plasterki o grubości 1 cm. Marynuj w przygotowanym sosie przez minimum 15 minut (może to być nawet cała noc).
Przygotuj wegańskie tzatzyki: czosnkowy sos Go Vege wymieszaj ze startym na tarce ogórkiem i posiekanym koperkiem.
Na tacce aluminiowej grilluj tofu oraz falafele około 10-12 minut z dwóch stron. Kukurydzę posmaruj oliwą z oliwek, posól i grilluj około 10-12 minut (obracaj ją kilka razy w trakcie grillowania). Ostrym nożem odetnij ziarenka z kolby kukurydzy (najlepiej postawić ją pionowo na desce). Pomidora pokrój w kostkę, cebulę w piórka i wymieszaj z sałatami. Na grillu opiecz z 2 stron tortille (1-2 minuty). Połówkę tortilli posmaruj sosem tzatzyki, wyłóż na nią sałaty z pomidorem i cebulą, kukurydzę oraz plasterki tofu i/ lub grillowanych falafeli, przykryj drugą połówką tortilli i przekrój na pół. To danie możesz również podać w formie pysznego rulonu z grillowanej tortilli lub sałatki z kawałkami tortilli serwowanymi obok! Smacznego.
Przygotuj mnie w domu! W przepisie wykorzystano: Tofu naturalne wędzone Go Vege (3,95 zł), Falafel Go Vege (6,99 zł), sos czosnkowy Go Vege (4, 49 zł / dostępny w ofercie od sierpnia).
Źródło: Informacja prasowa