Wege kolacja [pomysł na kolację wege]

wege kolacja

Wege kolacja nie jest propozycją jedynie dla osób na co dzień stosujących taką dietę. Pomysł na kolację wege to jednocześnie sposób na urozmaicenie codziennego menu i wprowadzenie do niego większej ilości warzyw. Będzie zdrowo, ale przede wszystkim smacznie! Łapcie nasze inspiracje zaczerpnięte z książki “Dieta wegańska na cztery pory roku”!

Pomysł na kolację wege

Według najnowszych zaleceń u podstaw piramidy żywieniowej powinny leżeć warzywa i owoce, a tuż nad nimi źródła węglowodanów, takie jak kasze czy ryż. Mięso i ryby i znajdują się na samym szczycie piramidy – powinniśmy po nie sięgać jedynie okazjonalnie. Co więcej liczne badania wskazują na kancerogenne działanie mięsa na nasz organizm. Oczywiście nie musisz od dziś “rzucać” dotychczasowej diety i przechodzić na wegetarianizm. Jednak wprowadzenie potraw wegańskich czy wegetariańskich będzie fajnym urozmaiceniem codziennego menu. Co ty na to, by w tym tygodniu na Twój stół wjechała wege kolacja? Mam dla Ciebie kilka sprawdzonych przepisów!

Sprawdź też:

Wege kolacja po treningu

Kasza z soczewicą i pomidorami (2 porcje)

  • 100 g kaszy pęczak
  • 5-6 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
  • 1 duży pomidor malinowy lub bawole serce
  • 1 mała cukinia lub 1/2 dużej
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 puszka soczewicy lub szklanka ugotowanej
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano, natka pietruszki lub koperek

W lekko osolonej wodzie ugotuj kaszę.
Pokrój w kostkę pomidora i cukinie.
Cebulę posiekaj i zarumień na rozgrzanej oliwie.
Do cebuli dorzuć posiekany czosnek, cukinię oraz pomidory. Dopraw solą, pieprzem i ziołami, a następnie duś na wolnym ogniu przez kilka minut.
Dołóż do garnka suszone pomidory i odsączoną soczewicę.
Dodaj ugotowaną kaszę, a następnie wymieszaj wszystkie składniki.
Gotowe danie posyp zieleniną.

Wege kolacja na ciepło

Faszerowany bakłażan (2 porcje)

  • 1 duży bakłażan
  • 50 g kaszy gryczanej
  • garść suszonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 30 g wiórków wegańskiego sera np. mozzarella
  • tymianek, kurkuma, ostra i słodka papryka, sól, pieprz

Ugotuj kaszę w osolonej wodzie.
Posiekaj natkę pietruszki, a pomidory pokrój.
Pokrój w słupki paprykę i wymieszaj z koncentratem pomidorowym.
Przetnij bakłażana wzdłuż na pół. Ostrym nożem ponacinaj miąższ w kratkę tak, by nie naruszyć skórki. Skrop go olejem i ułóż na blasze do pieczenia miąższem do góry.
Obok bakłażana połóż czosnek w łupince i paprykę wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Piecz je przez 25-30 minut w temperaturze 190 stopni Celcjusza.
Upieczoną paprykę drobno posiekaj. Czosnek wyjmij z łupinki – powinien mieć konsystencję pasty. Wymieszaj je ze sobą.
Wyjmij miąższ z bakłażana. Posiekaj go, a następnie wymieszaj z kaszą, papryką, pomidorami, płatkami drożdżowymi, natką i przyprawami.
Włóż farsz do połówki bakłażana. Posyp serem. Zapiekaj w temperaturze 190 stopni Celcjusza przez 20-30 minut.

Kolacja wege w wersji do pochrupania

Prażona ciecierzyca

  • 1 szklanka ciecierzycy (z puszki, słoika lub samodzielnie ugotowanej)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz ziołowy, papryka wędzona ostra

Wymieszaj ciecierzycę z oliwą i przyprawami. Rozsyp ją na blasze do pieczenia.
Piecz przez 20-30 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza.


Źródło
“Dieta wegańska na cztery pory roku” Magdalenę Jaezynkq – Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *