Naukowcy raczej nie mają wątpliwości: prawidłowo prowadzona dieta wegetariańska niesie mnóstwo korzyści dla naszego organizmu. Pamiętajmy jednak o tym, że wege są zarówno frytki, jak i sałatka. Jeśli sięgniemy po te pierwsze, raczej nie możemy liczyć na zbawienny wpływ diety na nasze samopoczucie i zdrowe. Jak komponować menu oparte na produktach roślinnych? Podrzucam pomocne wege przepisy na każdą porę dnia.
Wege przepisy
Moje pierwsze doświadczenia z dietą wege miały opłakane skutki: fatalna morfologia i liczne niedobory witamin. Winowajcą nie była sama dieta, tylko… ja. Miałam wówczas naście lat i mgliste pojęcie o tym, co jeść, by czuć się świetnie. Po prostu odstawiłam produkty odzwierzęce i stosowałam dość okrojoną dietę opartą na warzywa, owocach i – w dużej mierze – pszenicy. Przyznaję, że dziś na co dzień nie jestem wegetarianką, ale doceniam ogromne korzyści, jakie niesie ta dieta dla naszego organizmu. To sposób nie tylko na oczyszczenie organizmu, ale też na urozmaicenie menu. Kuchnia roślinna wymaga kreatywności, której czasem brak nam na co dzień i poszukiwania nowych, odżywczych składników. Od dawna nie kojarzy mi się z nudą czy monotonią. Dużym ułatwieniem dla wszystkich początkujących wegetarian oraz osób tak jak ja stosujących taką dietę od czasu do czasu są wege przepisy, które znajdziecie m.in. w książce “Dieta wegańska na cztery pory roku” napisanej przez Magdalenę Jarzynkę – Jendrzejewską oraz Ewę Sypnik-Pogorzelską. Z książki dowiecie się też, co i dlaczego warto suplementować i jak robić to z głową.
Zobacz też:
Przepisy wege na śniadanie, obiad i kolację
Wege owsianka na śniadanie
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 kawałki suszonego mango
- 150 ml napoju roślinnego, np. migdałowego
- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
- 1/2 banana
- 1 łyżka płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
- Siemię lniane zmielić w blenderze, a następnie połączyć z płatkami owsianymi i drobno pokrojonym suszonym mango.
- Zalać napojem roślinnym i wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Banana z ananasem zmiksować w blenderze na lekki mus i polać nim owsiankę.
- Wierzch posypać prażonymi na suchej patelni migdałami.
- Owsiankę można przełożyć do słoiczka i wziąć “na wynos” do pracy czy szkoły.
Kasza z soczewicą i pomidorami na obiad
Składniki:
- 100 g kaszy pęczak
- 5-6 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- 1 duży pomidor malinowy lub bawole serce
- 1 mała cukinia
- 1 mała cebula
- ząbek czosnku
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku lub garść kiełków rzodkiewki
- 1 puszka soczewicy lub szklanka ugotowanej
- 1 łyżki oliwy
- sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano, natka pietruszki, koperek
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Pomidor i cukinię pokroić w kostkę.
- Cebulę posiekać i zarumienić na oliwie.
- Dorzucić posiekany czosnek, pokrojoną cukinię i pomidory. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dusić kilka minut.
- Dołożyć suszone pomidory i odsączoną soczewicę.
- Następnie dodać ugotowaną kaszę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
- Przed podaniem posypać zieleniną.
Sałatka z awokado na wege kolację
Składniki:
- garść dowolnej sałaty lub miksu sałat
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1/2 małej żółtej papryki
- 1/2 szalotki
- 1 papryczka chilli
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sok z cytryny lub limonki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Awokado pokroić w cienkie plastry, paprykę w kostkę, a szalotkę i papryczkę chilli drobno posiekać. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
- Podprażyć orzechy na suchej patelni.
- Przygotować sos z oliwy, octu i soku z cytryny
- Połączyć wszystkie składniki i polać sosem
Źródło
“Dieta wegańska na cztery pory roku” Magdalenę Jaezynkq – Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska