Łap pomysł na małe co nieco: lekkie niczym puch i pełne naturalnej słodyczy truskawek ciasto.
Składniki (na keksówkę o wymiarach 31×15 cm)
Ciasto :
- 5 jaj rozmiaru L w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru trzcinowego (250 g)
- 250 ml oleju
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (300 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub olejek waniliowy
- szczypta soli
- masło i bułka tarta do wysypania foremki
Dodatkowo:
- 250 g śmietanki 36%
- około 500 g truskawek
- listki mięty do ozdoby (opcjonalnie)
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Przygotuj foremkę: posmaruj ją masłem i posyp byłką tartą. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Jaja, cukier, sól cukier waniliowy włóż do misy miksera.
Miksuj około 10 minut do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.
Teraz stopniowo dodawaj olej nadal miksując.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj używając miksera na najniższych obrotach.
Przełóż ciasto do foremki i włóż do piekarnika. Piecz 45 minut. Następnie sprawdź, czy patyczek do nakłówania ciasta jest suchy.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut – po tym czasie wyjmij z formy, a następnie ostudź na kratce.
Zetnij „górkę” ciasta (przy tego typu ciastach często powstaje ,,pęknięcie na górze”, lecz nie jest to wada lub nieprawidłowe przygotowanie).
Ubij na sztywno kremówkę i wyłóż ją na wierzch ciasta, a następnie udekoruj ciasto truskawkami i miętą.
Tuż przed podaniem posyp talerzyk cukrem pudrem.