kobiecy.pl

Wilgotne ciasto z bitą śmietaną i truskawkami

materiały PR

Łap pomysł na małe co nieco: lekkie niczym puch i pełne naturalnej słodyczy truskawek ciasto.

Składniki (na keksówkę o wymiarach 31×15 cm)

Ciasto :

Dodatkowo:

materiały PR

Sposób wykonania:

Przygotuj foremkę: posmaruj ją masłem i posyp byłką tartą. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Jaja, cukier, sól cukier waniliowy włóż do misy miksera.
Miksuj około 10 minut do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.
Teraz stopniowo dodawaj olej nadal miksując.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj używając miksera na najniższych obrotach.
Przełóż ciasto do foremki i włóż do piekarnika. Piecz 45 minut. Następnie sprawdź, czy patyczek do nakłówania ciasta jest suchy.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut – po tym czasie wyjmij z formy, a następnie ostudź na kratce.
Zetnij „górkę” ciasta (przy tego typu ciastach często powstaje ,,pęknięcie na górze”, lecz nie jest to wada lub nieprawidłowe przygotowanie).
Ubij na sztywno kremówkę i wyłóż ją na wierzch ciasta, a następnie udekoruj ciasto truskawkami i miętą.
Tuż przed podaniem posyp talerzyk cukrem pudrem.

Exit mobile version