Zielone koktajle na odchudzanie (I NIE TYLKO!)

zielone koktajle na odchudzanie

Pierwszy raz o zielonych koktajlach usłyszałam w kontekście odchudzania. „Nie są za bardzo kaloryczne, ale z powodzeniem zastąpią drugie śniadanie. I nie masz po nich ochoty na słodycze!” – przekonywała koleżanka z redakcji. Szybko przekonałam się, że zielony koktajl to coś więcej niż recepta na odchudzanie. To prawdziwa bomba witaminowa! Budzi lepiej od kawy i daje więcej energii do działania niż popularne napoje energetyczne. Mam dla Was kilka sprawdzonych przepisów na zielone koktajle!

Zielone koktajle: przepisy na smoothie

Według zaleceń dietetyków dorosły człowiek powinien zjadać przynajmniej pół kilograma owoców i warzyw dziennie. To dużo i niedużo – wszystko zależy od naszych przyzwyczajeń. Jeśli jednak masz problem z umieszczeniem w jadłospisie takiej ilości „zieleniny”, zielone koktajle są stworzone dla Ciebie.

Upchniesz w nich pokaźną dawkę żelaza, magnezu, fosforu, potasu, jak również prowitaminy A, witaminy z grupy B oraz witamin C, E i K oraz białka. Dzięki temu, że wszystkie owoce i warzywa są zmiksowane, składniki odżywcze będą szybko i łatwo przyswojone przez organizm. Dzięki pokaźnej dawce błonnika, zielony koktajl z łatwością zastąpi posiłek na mieście. I co najważniejsze: robisz go 5 minut łącznie z umyciem warzyw i owoców. Chcesz dodać swojemu smoothie jeszcze więcej mocy? Dodaj do niego ziaren: siemienia lnianego, orzechów lub płatków owsianych.

przepis na zielony koktajl odchudzający
Pixabay

Najważniejsze składniki przepisów na zielone koktajle:

  • warzywa (ok. 40%) i owoce (ok. 60%)
  • wybieraj warzywa zielonolistne (szpinak, jarmuż, pietruszka, brokuł, rukola)
  • sięgaj po witaminowe bomby, takie jak awokado czy banany
  • nie zapomnij o zielonych warzywach: ogórku, selerze naciowym czy kiełkach
  • w zimę zaostrz smak zielonego koktajlu dodając rozgrzewającego imbiru
  • nie szalej z ilością jabłka! Szukaj innych sezonowych owoców, które wzbogacą smak (i wartość odżywczą) Twojego smoothie.

Do dzieła: Jak zrobić zielone koktajle?

Orzeźwiające, słodkie albo dodające energii – poniżej znajdziecie przepisy na moje ulubione zielone koktajle. Potrzebujecie jedynie blendera, wolnych 5 minut i kilku niezbędnych składników. Do dzieła!

Zielony koktajl ze szpinakiem

Pomoże, gdy potrzebujecie solidnej dawki energii do działania!

Składniki:

  • Łyżeczka siemienia lnianego (świeżo mielone)
  • Pół jabłka
  • Pół awokado
  • Pół cytryny (bez skórki i pestek)
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 niezbyt duże ogórki
  • Duża garść szpinaku
  • 1 gruby plaster imbiru

Sposób przygotowania:

Obrać owoce i warzywa. Wyjąć pestki z cytryny (jeśli tego nie zrobisz, koktajl będzie gorzki). Pokroić wszystkie składniki na drobne kawałki i wrzucić do pojemnika blendera. Dodać odrobinę wody i miksować na wolnych obrotach. Po zmiksowaniu składników sprawdzić, czy ilość wody jest wystarczająca. Jeśli nie, dodać jej tyle, by zielony koktajl ze szpinakiem łatwo było wypić.

Zielony koktajl z pietruszką

Tajemnicza broń tych, którzy nieodmiennie zmagają się z anemią. Nie masz tego problemu? Nic nie szkodzi! Szybko przekonasz się, że mało który z zielonych koktajli orzeźwia tak jak on!

Składniki:

  • garść pokrojonych listków pietruszki
  • pół cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • szklanka wody

Sposób przygotowania:

Obierać cytrynę i usunąć z niej pestki. Wrzucić składniki do pojemnika blendera i zmiksować. W upalne dni możesz dodać do zielonego koktajlu z pietruszką 2 kostki lodu.

Zielony koktajl na odchudzanie

Czyli małe co nieco dla prawdziwych łasuchów. Dzięki sporej ilości słodkich owoców zastąpisz nim słodycze, a do tego nasyci na bardzo długo. Jeśli chcesz, by był jednocześnie bardzo orzeźwiający, zamiast borówek użyj mrożonych jagód, które błyskawicznie schłodzą Twoje smoothie (i Ciebie przy okazji też ;)).

Składniki:

  • 2 garści szpinaku
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 nektarynka
  • 150 ml mleka kokosowego bez cukru
  • 3 garści borówek amerykanskich

Sposób przygotowania:

Owoce i szpinak umyć, a następnie pokroić na drobne kawałki i umieścić w pojemniku blendera. Dodać odrobinę mleka i zmiksować. Na koniec dodać pozostałe mleko kokosowe i zmiksować na najwyższych obrotach.

[Przepisy autorstwa dietetyczki Agnieszki Cioś]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *