Zupa krem ze szparagów [PRZEPIS]

Szparagi można albo kochać albo nienawidzić. Przez długi czas byłam w tej drugiej grupie. Dopóki nie dowiedziałam się, jak je właściwie przygotowywać! Zupa krem ze szparagów ze względu na swoje właściwości odżywcze i niską kaloryczność powinna od czasu do czasu zagościć też na Waszych stołach.

Zupa krem ze szparagów: przepis

Składniki (4 porcje):

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 3–4 średnie ziemniaki
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek korzenia selera
  • 5 cm białej części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
  • 750 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • pistacje, płatki migdałów
  • ulubione zioła
Woda źródlana Mama i ja: 1,5 l – cena: 2zł;  0,5 l – cena: 1,50zł ; 33 l – cena: ok. 1,2 zł

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, selera i pietruszkę, a następnie pokrój w kostkę.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, a następnie wrzuć pokrojone warzywa. Podsmaż je mieszając co kilka minut.
  3. Dodaj pokrojonego pora i czosnek. Podsmażaj składniki przez 1-2 minuty.
  4. Dolej wodę i dodaj zioła, a następnie zagotuj wszystkie składniki. Pozostaw zupę na wolnym ogniu na około 5 minut.
  5. Umyj szparagi i odłam ich końcówki. Dodaj szparagi do garnka i gotuj do miękkości.
  6. Zblenduj zupę, a następnie zagotuj.
  7. Podaj ją z pokrojonymi pistacjami, migdałami i ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *