Szparagi można albo kochać albo nienawidzić. Przez długi czas byłam w tej drugiej grupie. Dopóki nie dowiedziałam się, jak je właściwie przygotowywać! Zupa krem ze szparagów ze względu na swoje właściwości odżywcze i niską kaloryczność powinna od czasu do czasu zagościć też na Waszych stołach.
Zupa krem ze szparagów: przepis
Składniki (4 porcje):
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 3–4 średnie ziemniaki
- 1 mała pietruszka
- mały kawałek korzenia selera
- 5 cm białej części pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
- 750 ml wody
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- pistacje, płatki migdałów
- ulubione zioła
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki, selera i pietruszkę, a następnie pokrój w kostkę.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, a następnie wrzuć pokrojone warzywa. Podsmaż je mieszając co kilka minut.
- Dodaj pokrojonego pora i czosnek. Podsmażaj składniki przez 1-2 minuty.
- Dolej wodę i dodaj zioła, a następnie zagotuj wszystkie składniki. Pozostaw zupę na wolnym ogniu na około 5 minut.
- Umyj szparagi i odłam ich końcówki. Dodaj szparagi do garnka i gotuj do miękkości.
- Zblenduj zupę, a następnie zagotuj.
- Podaj ją z pokrojonymi pistacjami, migdałami i ziołami.