Zupa pomidorowa krem [PRZEPIS]

zupa pomidorowa krem

Zupa pomidorowa to klasyk w Polskich domach. Jednak, gdy zagęścimy ją mąką i zabielimy śmietaną trudno uznać, że jest dietetyczna. A gdy jeszcze dodamy do niej makaron… Same wiecie! Dlatego dziś podrzucam Wam fit przepis na zupę pomidorową krem, która nie tylko dostarczy cennych witamin, ale też wapnia.

Zupa pomidorowa krem: bogactwo witamin i minerałów

Zupa pomidorowa – krem ma mnóstwo zalet. Po pierwsze to prawdziwa skarbnica witamin, m.in.

  • beta karotenu (ważny dla naszych oczu, ale również silny przeciwutleniacz),
  • witaminy C (wspomaga odporność – ale uwaga, przed zachorowaniem! Gdy już chorujesz, witamina C nie skróci czasu trwania infekcji)
  • witaminy K (wpływa na krzepliwość krwi),
  • witaminy E (nie bez powodu nazywana “witaminą młodości”)
  • witamin B3 i B6 (pamiętaj o nich, gdy cierpisz na zaburzenia nastroju),
  • kwasu foliowego (w naszej diecie wciąż go mało ze względu na kiepską przyswajalność!)
  • biotyny (jeśli przypomnisz sobie reklamy z TV wiesz o czym mówię: włosy, skóra paznokcie ;))

Jednym słowem pomidory działają przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo, a także wzmacniają odporność. Podobnie, jak dwa inne składniki naszej zupy pomidorowej w wersji fit: czosnek oraz cebula). Pomidory zawierają też spore ilości magnezu, manganu, miedzi oraz potasu. A do tego wszystkiego dodamy mozzarellę, która w dużej mierze pokryje zapotrzebowanie na wapń. Mimo, że ten pochodzący z Włoch ser jest skarbnicą nie tylko wapnia, ale też witaminy B12, A oraz fosforu i potasu, nie należy przesadzać z jego ilością ze względu na sporą kaloryczność. Pół kulki to porcja w sam raz (ok. 150 kcal).

Zobacz też:

Zupa krem pomidorowa: przepis

Już wiecie, dlaczego warto. A teraz czas na najlepszą wiadomość: w przeciwieństwie do zwykłej pomidorówki, zupa krem pomidorowa będzie gotowa dosłownie w 10 minut! Tak, dobrze zauważyłyście, krótki czas przygotowania to jeden z najważniejszych czynników w mojej kuchni – podobnie jak Wy ciągle ścigam się z czasem i nie mam możliwości przygotowywania godzinami zdrowych posiłków. Ale do rzeczy! Oto przepis na zupę krem z pomidorów!

Składniki:

  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • puszka pomidorów w puszce + passata (lub po prostu 2 puszki pomidorów)
  • 500 ml wody lub bulionu warzywnego
  • sól do smaku
  • ser mozzarella

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój czosnek i cebulę
  2. Na rozgrzaną oliwę lub olej wyłóż cebulę i czosnek i chwilę podsmażaj.
  3. Dodaj listki bazylii zostawiając kilka, które wykorzystasz później
  4. Do garnka wlej passatę oraz wodę/bulion warzywny
  5. Dodaj sól i zagotuj.
  6. Zblenduj zupę i ponownie zagotuj.
  7. Gotowe! Zupę krem podawaj z pokrojoną w kosteczkę mozzarellą, ozdobioną listkiem bazylii.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *