Zupa pomidorowa to klasyk w Polskich domach. Jednak, gdy zagęścimy ją mąką i zabielimy śmietaną trudno uznać, że jest dietetyczna. A gdy jeszcze dodamy do niej makaron… Same wiecie! Dlatego dziś podrzucam Wam fit przepis na zupę pomidorową krem, która nie tylko dostarczy cennych witamin, ale też wapnia.
Zupa pomidorowa krem: bogactwo witamin i minerałów
Zupa pomidorowa – krem ma mnóstwo zalet. Po pierwsze to prawdziwa skarbnica witamin, m.in.
- beta karotenu (ważny dla naszych oczu, ale również silny przeciwutleniacz),
- witaminy C (wspomaga odporność – ale uwaga, przed zachorowaniem! Gdy już chorujesz, witamina C nie skróci czasu trwania infekcji)
- witaminy K (wpływa na krzepliwość krwi),
- witaminy E (nie bez powodu nazywana “witaminą młodości”)
- witamin B3 i B6 (pamiętaj o nich, gdy cierpisz na zaburzenia nastroju),
- kwasu foliowego (w naszej diecie wciąż go mało ze względu na kiepską przyswajalność!)
- biotyny (jeśli przypomnisz sobie reklamy z TV wiesz o czym mówię: włosy, skóra paznokcie ;))
Jednym słowem pomidory działają przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo, a także wzmacniają odporność. Podobnie, jak dwa inne składniki naszej zupy pomidorowej w wersji fit: czosnek oraz cebula). Pomidory zawierają też spore ilości magnezu, manganu, miedzi oraz potasu. A do tego wszystkiego dodamy mozzarellę, która w dużej mierze pokryje zapotrzebowanie na wapń. Mimo, że ten pochodzący z Włoch ser jest skarbnicą nie tylko wapnia, ale też witaminy B12, A oraz fosforu i potasu, nie należy przesadzać z jego ilością ze względu na sporą kaloryczność. Pół kulki to porcja w sam raz (ok. 150 kcal).
Zobacz też:
Zupa krem pomidorowa: przepis
Już wiecie, dlaczego warto. A teraz czas na najlepszą wiadomość: w przeciwieństwie do zwykłej pomidorówki, zupa krem pomidorowa będzie gotowa dosłownie w 10 minut! Tak, dobrze zauważyłyście, krótki czas przygotowania to jeden z najważniejszych czynników w mojej kuchni – podobnie jak Wy ciągle ścigam się z czasem i nie mam możliwości przygotowywania godzinami zdrowych posiłków. Ale do rzeczy! Oto przepis na zupę krem z pomidorów!
Składniki:
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- kilkanaście listków świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- puszka pomidorów w puszce + passata (lub po prostu 2 puszki pomidorów)
- 500 ml wody lub bulionu warzywnego
- sól do smaku
- ser mozzarella
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój czosnek i cebulę
- Na rozgrzaną oliwę lub olej wyłóż cebulę i czosnek i chwilę podsmażaj.
- Dodaj listki bazylii zostawiając kilka, które wykorzystasz później
- Do garnka wlej passatę oraz wodę/bulion warzywny
- Dodaj sól i zagotuj.
- Zblenduj zupę i ponownie zagotuj.
- Gotowe! Zupę krem podawaj z pokrojoną w kosteczkę mozzarellą, ozdobioną listkiem bazylii.
Smacznego!