Czy ciasto cukru i mąki może być smaczne? Oczywiście, że tak! Doskonale wiedzą o tym osoby, które są na diecie bezwęglowodanowej i bezglutenowej, ale kochają słodycze. Cukier bardzo łatwo można zastąpić suszonymi owocami lub miodem. Mąkę zaś wystarczy wymienić na płatki owsiane lub bananem! To naprawdę proste i zdrowe. Zapewniamy też, że fit ciasto jest przepyszne! Mamy dla ciebie kilka przepisów, które warto wypróbować. Z pewnością dopasujesz coś idealnego do swojego podniebienia.
Przepis na ciasto bez mąki i cukru z mango i kokosem
Pierwszym przepisem, jakim chcielibyśmy się z tobą podzielić jest dietetyczne ciasto bez mąki i cukru z mango i kokosem. Jest lekkie, owocowe i wygląda przepięknie. Możesz je jeść bez obaw. Nasz przepis zawiera tylko 280 kalorii i jest bardzo prosty do wykonania.
Składniki:
- 1 puszka mango w syropie
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kubka mleka 2%
- kubek wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim mango pokrojone w plasterki. W misce wymieszaj mleko, proszek do pieczenia, jajka oraz masło. Ubijaj masę przez około 4 minuty aż stanie się spójna. Dodaj wiórki kokosowe i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Masą zalej mango w formie na ciasto. Wygładź wierzch i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 45 minut. Wierzch ciasta możesz posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi albo mango.
Czekoladowe ciasto bezglutenowe
Czekoladowe ciasto bez cukru? Tak to możliwe!
Składniki:
- 1/2 kubka oleju kokosowego
- 1/2 kubka rozpuszczonego masła
- półtora kubka czekolady bez cukru w kawałkach
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- 1 kubek miodu
- 6 jajek
- 1 kubek kakao
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj olej kokosowy z masłem. Dodaj do mieszanki czekoladę i rozpuść wszystko w mikrofalówce przez parę sekund. Wyjmij z mikrofalówki i dokładnie wymieszaj. Dodaj ekstrakt z wanilii, kawę i miód. Następnie wbij jajka, dodaj kakao i wymieszaj na gładką masę. Przelej masę do formy na ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 40 minut. Na wierzch możesz posypać owoce.
Ciasto marchewkowe bez mąki i cukru
Uwielbiasz ciasto marchewkowe? My też! Poznaj jego fit wersję!
Składniki:
- 1 kubek blanszowanych migdałów
- 3/4 kubka orzechów włoskich
- 175 g obranej i posiekanej marchewki
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1/4 kubka mleczka kokosowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczkę cynamonu
- 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej
- Odrobina soli
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj migdały, cynamon, orzechy, gałkę muszkatołową i sól. Dodaj marchewkę, mleczko kokosowe, jajka i dokładnie wymieszaj aż powstanie gładka masa. Masę przetransferuj do formy na ciasto i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 30-35 minut. Następnie odstaw do wystygnięcia. Wierzch ciasta możesz udekorować orzechami, skórką pomarańczową albo bakaliami.
Bananowe ciasto bezglutenowe bez cukru
Na koniec jeszcze przepis na bananowe ciasto bez cukru i mąki pszennej, które w przypomina chlebek bananowy. Bardzo pyszne i zdrowe!
Składniki:
- 1 kubek mąki migdałowej
- 3/4 kubka tapioki
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczkę cynamonu
- 3 jajka
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 3 ugniecione banany
- 3 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Suche składniki wymieszaj razem misce. W drugiej misce wymieszaj razem wszystkie mokre składniki aż osiągniesz spójną masę. Następnie wymieszaj razem składniki z obu misek. Masę przelej do formy na ciasto i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 40 minut. Wierzch ciasta możesz udekorować świeżym bananem lub innymi owocami.
Zobacz też: