kobiecy.pl

Ciasto bez cukru może być smaczne [przepisy]

ciasto bez cukru

ciasto bez cukru

Ciasto bez cukru? Oczywiście! Cukier swobodnie możesz zamienić wieloma zdrowszymi składnikami, które dodadzą wypiekom słodyczy i poprawią smak bez szkody dla Twojej figury. Jeśli więc jesteś łasuchem na diecie, to koniecznie zobacz kilka naszych przepisów na ciasto bez cukru!

Przepisy na ciasto bez cukru

Każdy, kto musiał wyeliminować lub ograniczyć węglowodany proste wie, że istnieje wiele sposobów, aby jedzenie nadal miało słodki smak. Niezdrowy cukier możemy zastąpić zamiennikami w postaci stewii czy ksylitolu albo sięgnąć po naturalnie słodkie składniki jak na przykład suszone owoce. Dzięki nim przygotujesz ciasto fit, które będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Takie ciasto zrobi furorę na co dzień i na imprezie. Z pewnością zasmakuje również dzieciom i nawet nie zauważą, że w ich ulubionym cieście zabrakło cukru. Jeśli szukasz inspiracji na fit wypieki, mamy dla ciebie sprawdzone przepisy, które cieszą się popularnością wśród fanów zdrowego odżywiania.

Zobacz też:

Ciasto bananowe bez cukru

Składniki:

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w misce mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj jajko, rozgniecione banany, masło i mleko. Płynne składniki wymieszaj następnie z suchymi oraz dodaj ekstrakt z wanilii. Wlej dobrze wymieszaną masę do formy na ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 30 minut. Wierzch ciasta możesz udekorować surowym bananem.

Ciasto dyniowe bez cukru

Składniki:

Przygotowanie:

W dwóch osobnych miskach wymieszaj wszystkie suche i mokre składniki. Następnie połącz ze sobą dwie masy w jednej misce. Dokładnie wymieszaj. Masę wklej do formy na ciasto. Piecz w piekarniki o temperaturze 170 C przez około 25 minut. Wierzch ciasta możesz udekorować dietetyczną bitą śmietaną.

ciasto bez cukru bananowe / unsplash

Czekoladowe ciasto fit

Składniki:

Przygotowanie:

Rozpuść czekoladę i masło w mikrofalówce albo w garnku z odrobiną wody. W misce ubij jajka i dodaj do nich ksylitolu lub miodu. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, masło i migdały. Dobrze wymieszaj. Masę przełóż do formy i piecz w temperaturze 170 C przez 30 minut.

Ciasto z jabłkiem / unsplash

Ciasto z jabłkami bez cukru

Składniki:

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszaj jabłka, orzechy, cynamon i wanilię. W drugiej misce zmieszaj mleko, jajka i olej. Połącz składniki z obu misek i dodaj zmiennik cukru oraz proszek do pieczenia. Przelej masę do formy na ciasto. Piecz w temperaturze 180 C przez 30 minut. Wierzch możesz ozdobić orzechami.

 

Exit mobile version