Ciasto marchewkowe bezglutenowe [przepisy]

ciasto marchewkowe bezglutenowe

Jesteś na diecie bezglutenowej albo wegańskiej? Ciasto marchewkowe bezglutenowe może cię zainteresować. To zdrowa wersja popularnego na całym świecie deseru. To ciasto uwielbia chyba każdy. Jest słodkie, rozpływa się w ustach i potrafi być również zdrowe. Jeśli masz ochotę na małe co nieco, to koniecznie zobacz, jak przygotować fit ciasto bez glutenu!

Ciasto marchewkowe bezglutenowe – przepis

Aby przygotować bezglutenowe ciasto marchewkowe, musimy zastąpić czymś mąkę pszenną. Na szczęście istnieje wiele świetnych zamienników jak mąka ziemniaczana czy kokosowa. Upewnij się, że wszystkie wykorzystane składniki nie zawierają glutenu jak na przykład proszek do pieczenia. Oto jeden z najpopularniejszych przepisów!

Składniki

300 g startej marchewki

100 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej lub razowej

1 łyżka mąki kokosowej

kubek orzechów włoskich

pół kubka orzechów nerkowca

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka soku z cytryny

3 jajka

szczypta soli

opcjonalnie łyżeczka przyprawy piernikowej

150 g serka mascarpone

1 łyżka miodu

pół kubka zamiennika cukru (ksylitol, cukier brązowy, miód)

50 ml oleju

Przygotowanie

Wszystkie składniki oprócz marchewki i serka mascarpone, wrzucamy do misy miksera. Jajka roztrzepujemy i również dodajemy do misy. Miksujemy aż otrzymamy spójną masę. Dodajemy startą marchewkę i jeszcze raz miksujemy. Gotową masę przelewamy do formy na ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 40 minut. W tym czasie robimy polewę z serka mascarpone i miodu. Po upieczeniu ciasta polewamy je polewą i dekorujemy orzechami. Jeśli nie masz miksera, wymieszaj najpierw w jednej misce wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre wraz z marchewką. Obie masy połącz, wymieszaj i dopiero potem wlej do formy.

ciasto marchewkowe bezglutenowe wege
Ciasto marchewkowe bezglutenowe wege / unsplash

Wegetariańskie ciasto marchewkowe

A może ciasto marchewkowe bezglutenowe bez jajek? Żaden problem! Jeśli jesteś wegetarianinem lub weganinem albo po prostu ograniczasz proteiny, to wystarczy, że w do powyższego przepisu zamiast jajek dodasz 1 łyżkę sody oczyszczonej. Dzięki niej ciasto nadal będzie puszyste i ładnie urośnie.

Ciasto marchewkowe bezglutenowe możesz ozdabiać na wiele sposób. Udekoruj je świeżymy owocami, skórką pomarańczy, polewą czekoladową lub z lukrem. Możesz je też posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Możliwości jest wiele!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *