Jak zrobić majonez domowy? [tradycyjny i dietetyczny]

jak zrobić majonez domowy

Chcesz wiedzieć, jak zrobić majonez domowy, bo kochasz jego smak i nie wyobrażasz sobie dobrej kanapki czy sałatki bez niego? Jest zdrowszy i bezpieczniejszy, a poza tym bardzo łatwy do wykonania! Możesz go zrobić w wersji tradycyjnej lub dietetycznej. Mamy sprawdzone przepisy, które pokochasz!

Jak zrobić majonez domowy: kalorie

Zacznijmy może od tego, ile majonez ma kalorii. Niestety jest to dosyć ciężki dodatek do potraw. Smaczny i trudno mi się oprzeć, ale 100 g majonezu ma około 660 kcal. Łyżeczka majonezu, czyli jakieś 25g, zawiera 160 kcal. Możesz również sięgnąć po zdrowszy majonez dietetyczny. W 100g zawiera on jakieś 92 kcal, a w 25g mieści się 23 kcal.

Zobacz przepis na domową nutellę!

Majonez domowy przepis

Chcesz spróbować sama zrobić majonez? To bardzo proste i nie wymaga dużo czasu. Kilka chwil i możesz się cieszyć ukochanym smakiem. Oto przepis:

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 200 ml oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Najpierw oddziel żółtka od białka. Do żółtek dodaj sól i pieprz oraz musztardę. Wymieszaj wszystko energicznie za pomocą trzepaczki. Następnie dodaj łyżeczkę octu i olej, ale cały czas mieszaj trzepaczką. Olej należy wlewać powoli, aż masa stanie się gładka i jedwabista.

Dietetyczny majonez

Świetnym sposobem na ograniczenie kalorii i nierezygnowanie z majonezu jest jego dietetyczna wersja. Taki majonez możesz kupić w sklepie albo wykonać samodzielnie. Oto przepis na majonez dietetyczny:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka oleju z awokado
  • 2 łyżeczki musztardy
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj olej z awokado z musztardą, jajkami i solą. Zmiksuj wszystko blenderem.  Ważne jest, aby składniki dobrze zblendować. Jajko staraj się upychać na dół misy aż otrzymasz białą, gładką masę. Gotowe! Proste, prawda?

Już wiesz, jak zrobić domowy majonez. Który wybierasz: tradycyjny czy dietetyczny? Pamiętaj, że z obydwoma możesz przyrządzić sporo pysznych potraw. Jednak zarówno z majonezem tradycyjnym, jak i dietetycznym nie należy przesadzać. Pozwalaj sobie na niego tylko od czasu do czasu.

Zobacz też przepis na chleb na zakwasie! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *