Czy zielona kawa na odchudzanie to rzeczywiście skuteczny sposób? Jej cenne właściwości znane są już od dawna, a modę na wprowadzenie jej do diety powstała w 2012 roku za sprawdzą programu dr. Oz. Ma podobno pomóc w spalaniu tkanki tłuszczowej i przy okazji oczyścić organizm z toksyn. Czy to naprawdę działa? Sprawdzamy!
Zielona kawa właściwości
Ziarna zielonej kawy pozyskuje się z wiecznie zielonego drzewa kawowego. Kwitnie ono w szybkim tempie. Nowe owoce mogą się pojawiać nawet co kilka dni. Owoce zielonego drzewa kawowego z wyglądu przypominają jagody lub wiśnie. W każdym z nich znajdują się dwa ziarna, które wydobywa się po ususzeniu owocu. Ziarna mają naturalnie zielony kolor. Jak smakuje? Niestety nie jak kawa, którą zapewne pijesz codziennie rano. Zielona kawa ma kwaśny i nieco mdły posmak. Trzeba więc być jej smakoszem, aby móc ją pić po zaparzeniu. Na szczęście w sklepach znajdziemy różne formy tego specyfiku. Dobrym rozwiązaniem może okazać się zielona kawa w kapsułkach lub w proszku.
A jakie właściwości wykazuje zielona kawa? Przede wszystkim zawiera ona kwas chlorogenowy, który ogranicza wchłanianie się glukozy o 7%. Poza tym przyspiesza metabolizm oraz pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. Pomaga także w usunięciu z organizmu metali ciężkich oraz wolnych rodników. Z racji obecności w niej witaminy C, chroni również wątrobę. Zielone ziarna kawy wykazują także działanie antynowotworowe oraz przeciwzapalne. Zwiększają również odporność. Jak widać jest więc ona godnym polecenia składnikiem, który warto wpleść do swojej diety.
Zielona kawa na odchudzanie
Jednak czy ten suplement diety naprawdę pomaga schudnąć? Otóż kawa zielona pomaga schudnąć, ale tylko, jeśli zdecydujemy się na jej surową formę. Palone ziarna kawy są już pozbawione cennych właściwości. Kwas chlorogenowy zawarty w tej kawie po przeróbce termicznej zwyczajnie znika, a to w dużej mierze właśnie on jest odpowiedzialny za przyspieszenie metabolizmu oraz spalanie tłuszczu. Poza tym ogranicza on przyswajanie cukrów przez organizm. Zielona kawa zawiera także witaminy B1, B2 i B12 oraz wapń, potas, cynk, magnez czy miedź. Kawa może być więc stosowana w formie pitnej albo jako suplement diety w kapsułkach. Nie może być jednak traktowana jako zastępstwo diety oraz aktywności fizycznej. Jej zadaniem jest tylko ułatwienie organizmowi pozbycia się tkanki tłuszczowej i osiągnięcie lepszych efektów stosowanej diety.
Jak prawidłowo parzyć zieloną kawę?
Kawę tę można kupić w formie całych ziaren lub zmieloną. Jeśli zdecydujesz się na całe ziarna, przed włożeniem ich do młynka, zmiękcz je za pomocą moździerza. Surowe ziarna zielonej kawy są bardzo twarde. Następnie zmiel je i zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą, i odczekaj około 10 minut. Nie wolno parzyć tej kawy w ekspresie ciśnieniowym ze względu na zbyt wysoką temperaturę!
Zielona kawa skutki uboczne
Regularne i umiarkowane picie zielonej kawy jest bezpieczne i zdrowe dla organizmu, ale nadużywanie tego napoju może prowadzić do pewnych skutków ubocznych. Należą do nich miedzy innymi:
- niestrawność
- problemy z oddychaniem
- uczucie niepokoju
- bezsenność
- wzdęcia
- ryzyko zmian miażdżycowych
- wypłukanie minerałów z organizmu
- ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia
Zieloną kawę pij lub spożywaj z umiarem, a na pewno zauważysz szereg pozytywnych efektów!
Sprawdź też: