Co jeść, żeby schudnąć?

co jeść, żeby schudnąć?

Zastanawiasz się, co jeść, żeby schudnąć? Chcesz połączyć regularną aktywność fizyczną ze zdrową. zbilansowaną dietę? Sprawdź, jak ułożyć jadłospis, by szybko i skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów!

Co jeść, żeby schudnąć?

Jedz codziennie dwa owoce, najlepiej takie, które nie zawierają dużo cukru. Możesz sięgnąć po pomarańcze, kiwi, truskawki, maliny, grejpfruta, czy jeżyny. Spróbuj ograniczyć ilość soli. Przyprawiaj potrawy ziołami i sokiem z cytryny.

Co jeść, żeby schudnąć z brzucha? Dziki łosoś jest pełen zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które łagodzą stan zapalny i zapobiegają wzdęciom. Wspomniane tłuszcze zwiększają poziom adiponektyny, hormonu, który pobudza metabolizm i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Wzbogać swoją dietę o awokado, które zawiera mnóstwo jednonienasyconych tłuszczów. W ten sposób zaspokoisz apetyt i zapobiegniesz odkładaniu się tłuszczu na brzuchu.
Co jeść, żeby szybko schudnąć? W swoim jadłospisie uwzględnij też banany. Jeden, średni banan zawiera 422 miligramów potasu, dzięki czemu zaspokaja 12 proc. dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Wspomniane owoce mogą ograniczyć ilość sodu, który przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie. Sięgnij też po jogurt naturalny, zawierający bakterie probiotyczne. W ten sposób pobudzisz jelita do pracy i unikniesz dolegliwości pokarmowych. Kremowy jogurt grecki zawiera białko i węglowodany, dzięki czemu pomaga ustabilizować poziom insuliny.

Co jeść przy Hashimoto, żeby schudnąć?

Choroba Hashimoto jest najczęstszym schorzeniem autoimmunologicznym i główną przyczyną niedoczynności tarczycy. Wspomniany gruczoł odgrywa ważną rolę w metabolizmie, produkcji hormonów i temperaturze ciała. Hashimoto to przewlekłe zapalenie tarczycy, które objawia się zmęczeniem, sennością ciągłym uczuciem zimna i zaparciami. Niejednokrotnie towarzyszy im przybieranie na wadze, problemy z koncentracją, ból mięśni i stawów, bladość twarzy. Jeśli cierpisz na Hashimoto i chcesz schudnąć, skorzystaj z naszych wskazówek!

Nie ma jednej najlepszej diety na problemy z tarczycą, ale wprowadzenie istotnych zmian w sposobie odżywiania pomaga kontrolować objawy. Trzymaj się z dala od prostych węglowodanów i cukru rafinowanego. Układając jadłospis, możesz uwzględnić źródło chudego białka, takie jak wołowina, jajka, drób, owoce morza (szczególnie ryby, bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3). Wzbogać menu o żywność fermentowaną niemleczną (kombucha, ocet jabłkowy), warzywa krzyżowe (jak brukselka i jarmuż), zieloną herbatę. Możesz również sięgnąć po bulion kolagenowy, jogurt, kefir, fasolę, soczewicę, groch.

Co jeść przed, a co po treningu?

Na dwie godziny przed treningiem wypij wodę i zjedz posiłek, który zawiera zdrowe węglowodany. Sięgnij po pełnoziarniste płatki zbożowe z niskotłuszczowym lub odtłuszczonym mlekiem. Możesz je zamienić na jogurt naturalny, pełnoziarniste tosty, brązowy ryż, owoce lub warzywa. Unikaj tłuszczów nasyconych, a nawet dużej ilości zdrowego białka. Wspomniane produkty trawią się wolniej i zabierają mięśniom tlen. Jeżeli masz tylko 5-10 minut przed ćwiczeniami, zjedz jabłko lub banana. Jeśli planujesz dłuższy, intensywny trening, pamiętaj, by co pół godziny zjeść niskotłuszczowy jogurt, rodzynki lub banana. Dzięki temu dostarczysz 50-100 kalorii.

co jeść po treningu?
Unsplash.com

Co jeść po treningu?

Po ćwiczeniach pij wodę. Możesz ją wymieszać ze 100% sokiem pomarańczowym. W ten sposób tylko nawodnisz organizm, lecz także dostarczysz odpowiednią ilość węglowodanów. Jeśli nie jesteś w stanie od razu zjeść pełnego posiłku, sięgnij po przekąskę. Pamiętaj, by po kilku godzinach zjeść pełnowartościowy posiłek. Powinien być bogaty w węglowodany złożone i naładowany zdrowym białkiem. Komosa ryżowa, brązowy ryż, orzechy i chleb pełnoziarnisty zawierają węglowodany złożone. Z kolei tofu, fasolka i ryby są bogate w białko.

Upewnij się, że Twoja przekąska przedtreningowa zawiera nie tylko węglowodany, lecz także odrobinę białka. Pamiętaj o tym, szczególnie wtedy, gdy planujesz trening siłowy. Sięgnij po orzechy, jogurt naturalny, jajko na twardo, plasterek indyka. Możesz wypić szklankę zwykłego lub sojowego mleka. Uważaj, aby nie zjeść zbyt dużo. W przeciwnym razie narażasz się na rozstrój żołądka.

Co jeść, żeby schudnąć – przepisy

Szukasz przepisu na smoothie, które pomoże Ci schudnąć? Wypróbuj naszą propozycję! Proponowany koktajl zawiera mnóstwo naturalnych, zdrowych i nieprzetworzonych składników. Kakao w proszku jest pełne flawonoidów, które wspierają pracę serca i mózgu. Maliny dostarczają mnóstwo witaminy C, a szpinak zawiera kompleks witamin z grupy B.

Składniki:

  • ½ banana,
  • garść szpinaku,
  • ½ szklanki malin,
  • 1 łyżka masła z orzechów nerkowca lub migdałowego,
  • 2 łyżki surowego kakao w proszku,
  • 300 ml niesłodzonego mleka kokosowego, konopnego lub migdałowego.

Szukasz pomysłu na zdrowe i pyszne śniadanie? Możesz przygotować tost z awokado i jajkiem. Na kromkę pełnoziarnistego chleba tostowego połóż ¼ rozgniecionego awokado, 1 jajko w koszulce lub ugotowane na twardo. Posyp kanapkę ulubionymi ziołami i zmielonym, czarnym pieprzem. Na talerzu połóż również 1 pomarańczę lub ½ grejpfruta.

Prosty przepis na sałatkę grecką

Na obiad możesz przygotować sałatkę grecką z makaronem.

Składniki:

  • 225 gramów makaronu orecchiette,
  • 4 cienkie plasterki kotleta z kurczaka,
  • sól kuchenna i mielony czarny pieprz,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 2 łyżeczki octu winnego z czerwonego wina,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ ogórka szklarniowego, pokrojonego w półksiężyce,
  • pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół,
  • ½ małej, czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku,
  • ½ słoiczka oliwek bez pestki,
  • ½ opakowania sera feta, pokruszonego.

Zagotuj w garnku dobrze osoloną wodę. Pamiętaj, by ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dobraw plasterki kurczaka solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i użyj sprayu nieprzywierającego do grilla. Włóż kurczaka i smaż, aż się przyrumieni, około 5 minut. Odwróć i smaż przez kolejne 4 minuty. Przełóż kurczaka na deskę do krojenia i pokrój na małe kawałki.

W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, oregano, ocet, szczyptę soli i kilka ziaren pieprzu. Dodaj pomidorki koktajlowe, ogórek, fetę, cebulę i koperek. Teraz odcedź makaron, wrzuć do miski z kurczakiem i dokładnie zamieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i solą. To świetne danie główne, które możesz podać na ciepło lub na zimno.

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *