Dieta wegetariańska przez wielu uważana jest za źródło długowieczności i młodości. Czy rzeczywiście jest taka zdrowa? Dietetycy potwierdzają, że dobrze zbilansowana i przemyślana dieta wege może zdziałać prawdziwe cuda. Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych kwestiach.
Dieta wegetariańska – zasady
Chyba każdy z nas wie, że dieta wegetariańska narzuca wyeliminowanie mięsa z jadłospisu. Jedni decydują się na nią ze względów zdrowotnych, a inni zaś, by dbać o dobro zwierząt lub z pobudek religijnych. Ci, który wybrali tę dietę z uwagi na swoje zdrowie, muszą pamiętać, że samo wyeliminowanie mięsa nie wystarczy, by osiągnąć pozytywne efekty. Oto główne zasady diety wegetariańskiej:
- posiłki powinny być zbilansowane i pełnowartościowe. Skomponowane mają być tak, by zastąpić wszelkie walory odżywcze mięsa.
- przestawienie się na tłuszcze roślinne
- węglowodany są ważnym źródłem energii. Warto jednak decydować się na węglowodany złożone. Zawierają je miedzy innymi produktu pełnoziarniste jak kasze, ryż czy płatki owsiane oraz niektóre makarony.
- białko – biało zwierzęce należy zastąpić tym roślinnym, występującym na przykład w warzywa strączkowych, ciecierzycy czy fasoli. Cennym źródłem biała będą też jajka.
- uzupełnienie witaminy B12 i D3 – znajdują się one w produktach odzwierzęcych, dlatego najlepiej wyposażyć się w suplementy diety, które je uzupełnią.
- uzupełniane żelaza – żelazo w diecie wegetariańskiej jest o wiele gorzej przyswajane. Należy je uzupełniać za pomocą suplementów.
Białko w diecie wegetariańskiej
Istnieje przekonanie, że białko pochodzenia roślinnego jest niepełnowartościowe. Jednak oba rodzaje białka zawierają potrzebne do ich rozłożenia w organizmie aminokwasy. Białka roślinne są również pełnowartościowe, ale pod warunkiem, że odpowiednio je sobą łączymy, aby dostarczyć organizmowi brakujących aminokwasów. Najwięcej aminokwasów zawierają jajka. Warto również łączyć w jednym posiłku produkty zbożowe z mlekiem lub roślinami strączkowymi. Przykładowo rośliny strączkowe zawierają dużo potrzebnej organizmowi lizyny, ale mało metoniny. Produkty zbożowe uzupełnią te braki. Taka kombinacja będzie pełnowartościowe i zdrowe. Nie musisz się więc martwić o niedobór białka.
Zobacz też inne diety:

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?
Jak już wcześniej wspomnieliśmy dieta eliminująca produkty pochodzenia zwierzęcego jest zdrowa i bezpieczna, o ile jest przemyślana i odpowiednio ułożona. Musisz pamiętać o dostarczaniu organizmowi prawidłowej ilości potrzebnych do funkcjonowania składników. Oczywiście ma ona kilka wad jak na przykład:
- obniżenie leukocytów we krwi
- systematyczne uczucie senności i braku sił
- obniżenie wapnia i żelaza w organizmie
- skłonność do wzdęć
- nie nadaje się dla sportowców, którym zależy na przyroście mięśni.
Dieta wegetariańska – efekty
Dieta wege wpływa doskonale na poprawę ogólnej kondycji organizmu. Do najczęściej obserwowanych pozytywnych efektów jej stosowania możemy zaliczyć:
- witalność i pełnię energii
- poprawa samopoczucia
- wspomaganie trawienia
- utrzymywanie odpowiedniej wagi
- dostarczenie organizmowi dużej ilości witamin
- duża ilość błonnika wspomagająca procesy trawienne
- obniżenie ciśnienia tętniczego krwi
- zmniejszenie ryzyka pojawienia się chorób cywilizacyjnych
Zobacz też: Pomysł na kolację wege
Źródła:
“A jak nie mięso, to co?”, Dorota Jaworska
“Dieta roślinna na co dzień” Julieanna Hever